Året med Supermiljöbloggen
Såhär på nyårsafton passar vi på att sammanfatta året med Supermiljöbloggen. Vilka var de stora frågorna? Vad hände i den svenska och internationella miljöpolitiken? Hur utvecklades bloggen? Vi ger dig sammanfattningen av året som gått.
Vi börjar inrikes:
VARGJAKTEN
Året kickstartade med regeringens hetsjakt på varg. Året innan hade jakten slutat med något av ett fiasko, och kritiken var tung kring politiken i frågan. Detta år skulle alltså 20 nya vargar dödas.
Även detta år blev jakten ett fiasko. Flera viktiga alfahanar och vargpar blev skjutna, och många av dem var inte alls sjuka. Kritiken mot regeringens politik lät inte vänta på sig. Olika forskare och experter upprepade gång på gång att vi istället måste utöka antalet vargar – helst tills de är mer än tre gånger så många som idag. Jägarna då? De var besvikna. De ville döda ännu fler vargar.
Slutligen gick det så långt att EU inte längre tillåter regeringen att ha licensjakt på varg längre. Ett direktiv som experterna hyllar men som Centern tycker är ”stelbent”.
#TIMBROGATE
En av Supermiljöbloggens större bedrifter under året var att man lyckades fälla den stora, resursstarka, etablerade och högervridna tankesmedjan Timbro i frågan om vindkraft. I oktober kom vi över en rapport skriven av Timbro om vindkraft som skulle släppas senare. Rapporten var kritisk och hävdade att vindkraften kostar oskäligt mycket.
Vi misstänkte att rapporten skulle innehålla obalanserade och ibland felaktiga påståenden och bjöd in våra vänner och bloggrannar Ekologistas att granska den tillsammans med oss. På dagen då Timbro skulle släppa rapporten var vi färdiga med vår granskning och beredda att gå till motattack.
Vi och Ekologistas började med att bemöta Timbros debattartikel i Svenska Dagbladet. Därefter sampublicerade vi våra granskningar av rapporten, Supermiljöbloggen lite kortare och Ekologistas lite djupare. Drevet lät inte vänta på sig. Väldigt snabbt uppfanns twitterhashtaggen #timbrogate som samlade flera hundra inlägg. Därifrån fortsatte det. Den slutgiltiga konsekvensen blev bilden av en dogmatiskt högervriden tankesmedja som det inte går att lita på. Rapporten avfärdades också som oseriös av Moderaterna, Miljöpartiet och Svensk Vindenergi.
POLITISKA MISSLYCKANDEN
Under året har det skett en rad olika politiska misslyckanden från regeringen som Supermiljöbloggen inte har varit sena att uppmärksamma. Vargjakten kan ni läsa om högre upp, men regeringen har gjort mer än så.
Två av de största avslöjanden som Supermiljöbloggen har levererat under året handlar om energifrågan. Först räknade vi lite på siffror från energimyndigheten och kom fram till att Sveriges ambitioner för den förnybara energiförsörjningen (det som Centern kallar för ”det tredje benet”) är förvånande låga. Ambitionerna har inte ökats under åren, snarare tvärtom. EU beskriver dem som ”väldigt låga”. Utbyggnaden av förnybart går nu långsammare än den gjort på trettio år.
Som om det inte var nog lyckades Supermiljöbloggen därefter få tag på ett hemligt dokument som gjorde det klart att Sverige bakom stängda dörrar försöker stoppa ett bindande energieffektiviseringsavtal inom EU för att detta skulle ”riskera att skada tillväxten”.
I slutet av året åkte alliansen på ytterligare bakslag. Först presenterades en lista över världens mest klimatprogressiva länder, och på denna störtdök Sverige. Från att förra året hamnat på en 24-plats rasade vi till en 34-plats över länder med bra klimatpolitik.
Ytterligare en kalldusch kom när Naturvårdsverket presenterade de årliga siffrorna över Sveriges utsläpp. En ökning av utsläppen med hela elva procent jämfört med förra året blev facit för 2011 års klimatpolitik.
Vi har också bevakat globala nyheter:
FUKUSHIMA SATTE FOKUS PÅ KÄRNKRAFTEN
I mars slog en jordbävning till mot Japan. Den orsakade stor förödelse i stora delar av landet när byggnader och infrastruktur rasade samman. Jordbävningen orsakade också en tsunami, som sköljde in och tog sig över de barrikader som satts upp mot havet. Landets energiförsörjning drabbades när kärnkraftsreaktorer slogs ut. Värst drabbades Fukushima, där flera hundra tusen människor evakuerades när kärnkraftverket slutade fungera normalt. Myndigheterna höll presskonferenser inför världens bekymrade ögon och haveriet konstaterades till slut vara i nivå med det i Tjernobyl.
De internationella konsekvenserna blev stora. ”Atomkraft – nej tack”-pins sågs åter på kavajslagen och världens politiker diskuterade säkerheten. EU-kommissionen menade att ”Vi måste överväga en framtid utan kärnkraft”, Tyskland beslutade att helt avskaffa sin kärnkraft till 2022. Schweiz var inte sena att följa efter och lovar avskaffande till 2034. Greenpeace menade i en rapport att Sverige kan stänga sina kärnkraftverk till 2030.
På hemmaplan glömdes en dammsugare på Ringhals, vilket kostade cirka 1,8 miljarder kronor i inkomstbortfall.
Andra som också behöver städa är Japan – där beräknas saneringsarbetet efter Fukushimakatastrofen till 40 år.
COP17 I DURBAN
Under slutet av året hade Supermiljöbloggen tre utsända för att bevaka FN:s klimattoppmöt i Durban, Sydafrika. Under mötet sände vi videoshow hela sista veckan, och bevakade händelserna. Trots Supermiljöbloggens närvaro slutade mötet med ett misslyckande.
Till sist några ord om hur bloggens utvecklats under året:
KOLUMNEN
I mars breddade vi Supermiljöbloggen från att bara vara en blogg till att också ha en del där intressanta miljöprofiler får en chans att föra fram sitt budskap – Supermiljökolumnen föddes. Vår första kolumnist Stefan Sundström provocerade och drog många läsare med sin text Sluta dalta med medelklassen.
Under året har flera namnkunniga kolumnister tillkommit, däribland riksdagsledamöterna Jens Holm, Caroline Szyber och Tina Ehn.
Bredden är stor: Bland andra representanter från Greenpeace, FORES, Gröna bilister och Klimataktion har bidragit med sina perspektiv och åsikter. Till årets slut hade kolumnen vuxit så pass att Polly Higgins, advokaten som föreslog att ’Ecocide’ (jmf genocide: folkmord) skulle införlivas som lag, tackade ja till att skriva en text åt oss.
SERIER
I augusti inledde vi stolt ett samarbete med serietecknaren Max Gustafson, som nu levererar serier till oss på regelbunden basis. Han har gjort succé med sina serier om bland annat klimaträttvisa, resursbrist och oljan i Arktis.
SOCIALA MEDIER
Vi har sedan starten funnits på Facebook, Twitter och Youtube. På Facebook har vi under året vuxit från några hundra fans till över tre tusen. Från Naturvårdsverkets konferens klimataktion twittrade vi direkt. Från COP17 kom videobloggar från våra korrespondenter på plats.
ETT ÅR MED SMB
I oktober firade vi att Supermiljöbloggen funnits i ett helt år, vilket är en ansenlig tid i internetsammanhang, där flugor kommer och går i snabbt tempo. Det inlägg som uppmärksammade ettårsfirandet var också bloggens tusende publicerade. I skrivande stund har vi publicerat 1207 inlägg.
Till slut vill vi påminna om att det alltid går bra att tipsa oss om du har någon nyhet eller idé som kan vara bra för bloggen.
Vi på redaktionen önskar er alla ett gott nytt år och hoppas att ni följer oss och hör av er under nästa år!
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till