Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Arktis is numera rekordliten

  Precis som Supermiljöbloggen tidigare rapporterat om smälter Arktis is snabbare och snabbare. Idag skriver DN om att ytan som täcks av is är den minsta någonsin sedan man inledde observationer av den 1972.

  Forskare vid universitetet vid Bremen har regelbundet mätt ytan som är täckt av is på Arktis. Den 8:e september i år visade det sig att ytan var mindre än någonsin. Den andra organisationen som mäter isens storlek, SNIDC, hade däremot inte sett något rekord. Detta kan å andra sidan ha att göra med att det är några dagar kvart tills isen börjar expandera för att fyllas på med vinteris. Även SNIDC har alltså lite tid på sig att hitta ett rekord. DN:

  Arktis krympande sommaris ses av många forskare som en måttstock på global uppvärmning. Avsmältningen anses också driva på klimatförändringarna.

  Det är framför allt efter 1998 som Arktis sommaris visat en tydligt minskande trend. Det sammanfaller med den period då jordens medeltemperatur legat nästan stilla på den högsta nivån sedan mätserien inleddes på 1880-talet.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.