Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Åsa Romson: "Vi vill inte sälja överskottet av utsläppsrätter"

    Foto: Anders Hellberg

    Klimat- och miljöministern säger till Supermiljöbloggen att regeringen vill annullera det överskott som finns från Kyotoprotokollets första åtagandeperiod.
    – Sverige har ett stort överskott eftersom vi överpresterade mot de oerhört modesta åtagandena som vi hade, säger Åsa Romson.
    Det är utsläppen under perioden 2008-2012 som avses. Sverige hade enligt bördefördelningen faktiskt rätt att öka utsläppen, men i stället har en minskning skett. Exakt hur stort överskottet av utsläppsrätter blir är ännu oklart, men i budetpropositionen (pdf sid 90) som presentarades i dag går att läsa:

    Regeringen bedömer att överskottet av tilldelad mängd utsläppsutrymme (s.k. Assigned Amount Units, AAU) kommer att motsvara ca 50 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

    Enligt klimat- och miljöministern har EU-kommissionen frågat om medlemsländerna avser att sälja sina utsläppsrätter från den första perioden. Förhoppningen är alltså att Sverige ska kunna svara nej på detta, något Åsa Romson tror kan bidra till att öka ambitionsnivån även hos andra EU-länder.
    När Supermiljöbloggen passar på att fråga Åsa Romson om gårdagens EU-nämndsmöte, där regeringen inte fick stöd för sin linje om EU:s nya klimat- och energimål till år 2030, detta efter att Sverigedemokraterna stödde allianspartiernas linje, svarar Åsa Romson:
    – Det är en tragisk konsekvens av det parlamentariska läget. Nu håller allianspartierna fast vid en gammal position som de hade i regeringsställning. Och med hjälp av Sverigedemokraterna skapar de försämrade möjligheter till ett ambitiöst klimat- och energiramverk i EU.
    – Störst konsekvenser får det här för energieffektiviseringsmålet, eftersom allianspartiernas och Sverigedemokraternas position kraftigt försämrar kommissionens förslag. Här kan vi bara hoppas ett andra EU-länder ser vitsen med att ha ett kraftigt och tydligt effektiviseringsmål.
     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.