Återigen vattenbrist – så sparar du vatten

SMHI varnar för vattenbrist i 17 av 21 svenska län i sommar, en varning som blir allt vanligare i ett förändrat klimat. Vatten behöver nu sparas – SMB har sammanställt 17 tips på hur det kan göras.
Vattennivåerna är lägre än normalt i nästan hela Sverige, men det framgår av SMHI:s information att södra och mellersta Sverige är värst drabbade. I södra Sverige är läget mest kritiskt eftersom flera län där har låga grundvattennivåer i större magasin.
Problematiken i övriga Sverige handlar främst om brist på vatten i mindre magasin, vilka är känsligare för variationer i nederbörd. Detta drabbar i synnerhet de med egen brunn.
För den med egen brunn finns all anledning att vara vaksam. […] De kan få problem med sin vattenförsörjning senare under sommaren. Det kan även bli problem med vattenkvaliteten – det kan bli salt i kustnära områden, säger Bo Thunholm på Sveriges geologiska undersökning, SGU, till SVT.
Vad är orsaken till vattenbristen?
Enligt SGU är orsaken till vattenbristen i de mindre magasinen att det varit låga nivåer av nederbörd sedan mars månad. I de större magasinen beror vattenbristen på underskott av nederbörd under en längre period.
Bo Thunholm från SGU berättar även för SVT hur vattenbristen kan kopplas till vårt förändrade klimat och att vi kan förvänta oss låga grundvattennivåer framöver. Han förklarar hur det beror på en minskad snösmältning under våren eftersom det numera är mer regn på vintern. Det i sin tur gör att den tidigare kraftiga påfyllningen av grundvatten på våren uteblir.
SGU skriver på sin hemsida om att det tar lång tid för vattenmagasinen att fyllas på:
Om det uppstått vattenbrist kan det ta lång tid att återgå till mer normala förhållanden, speciellt i stora grundvattenmagasin som reagerar långsamt. Men även för små grundvattenmagasin kan det ta åtskilliga månader eftersom påfyllningen av grundvatten ofta är liten, eller ingen alls under sommaren och en bit in på hösten. Det är därför viktigt att man i tid inför åtgärder för att spara på vatten om beräkningarna pekar på låga grundvattennivåer.
Hur spar man på vatten?
Det positiva är att det finns stora möjligheter för oss att minska vår vattenanvändning utan alltför stora uppoffringar. Enligt Naturskyddsföreningen använder vi i genomsnitt hela 140 liter vatten per person och dygn. Det finns med andra ord många potentiella liter att spara in på. Flera sajter listar användbara tips på hur man gör det bäst, bland annat Naturskyddsföreningen, avloppsguiden.se och Krisinformation.se.
Tipsen kan i korthet sammanfattas så här:
- Duscha hellre än bada i badkar.
- Duscha snabbt.
- Använd snålspolande duschhandtag eller sätt in ett vattenbesparande filter.
- Laga droppande kranar.
- Stäng av vattnet när du inte nyttjar det: exempelvis när du tvålar in dig, borstar tänderna eller diskar.
- Vid nyinköp, välj vattensnåla toaletter, disk- och tvättmaskiner samt använd maskinernas mer vattensnåla EKO-program.
- Disk- och tvättmaskiner bör fyllas ordentligt och onödig tvätt och disk bör undvikas, till exempel genom att samma kopp används flera gånger.
- Använd endast så stor mängd diskmedel och tvättmedel som behövs.
- Spola inte ner farliga kemikalier eller medicinrester – det vatten som finns bör hållas så rent som möjligt.
- Matrester bör slängas bland matavfall och inte sköljas ner i avloppet.
- Vatten bör kylas vatten i kylskåpet istället för att få kallt vatten genom att låta kranen rinna. Ett bra råd är att ha en kanna vatten i kylskåpet.
- Undvik vattenspridare i trädgården.
- Vattna växter utomhus på morgonen eller kvällen.
- Samla regnvatten för att vattna växter. Regnvattnet kan sedan även användas till mer än bevattning, till exempel att tvätta håret med.
- Ställ om möjligt växter på skuggiga platser när det är soligt och varmt.
- Använd täckodling för att minska vattenavdunstningen.
- Tvätta bilen i en professionell biltvätt.
- Och kanske helt självklart: fyll inga pooler med kranvatten.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till