Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Återvunna kläder är väl det bästa sättet att döva det dåliga klimatsamvetet hos både kunder och modevaruhus? Nix, nyttan är i själva verket betydligt mindre än att laga plagg och handla second hand.

    Majoriteten av ett plaggs klimatpåverkan kommer från produktionen. För en tröja köpt i Sverige uppskattar Naturvårdsverket att ungefär 80 procent av utsläppen sker i de energikrävande processer då plagget till exempel ska vävas, spinnas och färgas.

    Det innebär att själva fibern som tyget skapas av bara står för en liten del av den totala klimatpåverkan. Att använda återvunnen fiber i en ny produkt minskar endast den totala klimatpåverkan med mellan 5 och 10 procent jämfört med att använda jungfrulig fiber, visar forskning från Mistra Future Fashion. Dessutom kräver också själva återvinningsprocessen kemikalier och vatten.

    Trots att återvunna fibrer knappt gör någon skillnad är textilindustrin inte sena med att marknadsföra återvunnet som hållbart – utan att satsa på andra, mer kvalitativa åtgärder. Problemet har bland annat uppmärksammats av hållbarhetsexperten Johanna Leymann, apropå klädmärket Ellos nya greenwashingkampanj.

    Utsläppsskillnaden är försvinnande liten. Det som DÄREMOT har effekt är att inte producera något nytt alls. Om kollektionen hade varit kurerad secondhand eller re-designad av gamla tyger då hade vi kunnat börja snacka, skriver Leymann på Instagram.

    Det bästa du som konsument kan göra är att ställa krav på företag och makthavare på tuffare hållbarhetsarbete. Bär dina kläder längre tid, handla second hand och laga och vårda det som gått sönder.

    Textil- och modeindustrin är idag en gigantisk miljöbov. Enligt en studie från Chalmers kan industrin stå för så mycket som tio procent av världens koldioxidutsläpp, samtidigt som upp till 79 biljoner liter vatten används i produktionen.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.