Att spara på el sänker räkningen bäst och mest
Att dra ned på elförbrukning genom sparande och effektivisering är det bästa sättet att sänka elräkningarna. Det visar forskningsföretaget Energiforsk i en rapport. Samtidigt framhåller experter att sparpotentialen i Sverige är mycket stor. Men i valrörelsen talas inget om att vi borde använda mindre el.
Om Europa lyckades minska elförbrukningen med fem procent hade de nuvarande skyhöga priserna på el i Sydsverige istället legat ungefär där de låg innan krisen kom igång, enligt rapporten.
Det är fullkomligt möjligt för att minska elanvändningen med fem procent, säger professorn i energisystem Louise Ödlundh till P1.
Runt om i Europa har energikrisen som en följd av Rysslands angrepp på Ukraina och medföljande prisexplosion på naturgas, samt svår torka och värmeböljor, också lett till sparkampanjer och allvarliga maningar, inte minst i Tyskland. Offentliga belysning släcks, simhallar sänker temperaturen på badvattnet och luftkonditioneringars effekt sänks så det blir varmare inomhus. Invånarna råds att ta kalla, korta duschar.
Danska energimyndigheten propagerar också för att folk bör minska energianvändningen.
Även i södra Sverige har elpriserna höjts enormt och det råder osäkerhet om effekttillgången i elsystemet inför vintern. Fast någon sparsamhet efterlyses dock inte. Statsminister Magdalena Anderssons budskap till folket nyligen var att regeringen istället ska kompensera för elräkningarna med 60 miljarder kronor, vilket SMB berättat om.
I andra änden på det politiska fältet verkar intresset för att spara el också svagt. Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson framhöll i Aktuellt (citerat i DN) att det rent av inte förekommer någon onödig användning av el alls i Sverige.
Det ska sägas att Energiforsk även studerade effekten på elpriset av högre produktion i Sverige. Två scenarier prövades – utbyggnad produktion med kärnkraft, kol eller olja, eller ett förnybart alternativ med vindkraft. Båda alternativen sänkte också konsumentpriset, fann Energiforsk, men inte lika mycket som scenariet med besparing och effektivisering.
Sparlinjen är alldeles för dåligt utnyttjad i Sverige, framhåller också sju forskare och miljödebattörer i ett färskt inlägg i Svenska Dagbladet.
Till exempel kan energianvändningen i svenska byggnader minska med hela 40 procent, genom värmeåtervinning, fläktbyten, isolering och liknande.
Sverige har självbilden av att vi redan gjort allt rätt, att vi använder energi så effektivt det bara går. Men det stämmer inte, skriver de i SvD.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till