Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Avgaser farligare för foster än rökning

  Ny forskning visar att avgaser och maknära ozon ökar risken att barn föds tidigare än vecka 37. Testerna genomfördes i Stockholm – en stad med relativt små avgasutsläpp. Detta skriver SVT.
  Tillsammans kan ozonet och avgaserna påverka fostret mer än om den blivande mamman röker.
  Att risken för en för tidig födsel ökar av luftsmuts har tidigare studier visat i världens storstäder med svåra föroreningar från trafiken. Umeåforskarna säger nu att även det marknära ozonet är en fara för graviditeten.
  -Om man lägger ihop effekterna av att utsättas för höga avgashalter och mycket ozon är det till och med större effekt än av rökning.
  Det marknära ozonet kan störa utvecklingen av moderkakan och på så sätt påverka tiden för födseln. Senare i graviditeten kan trafikavgaserna vålla inflammation i luftvägarna hos mamman och påskynda förlossningen.
  För tidigt födda barn löper ökad risk för astma och andra luftvägsproblem. Utskrivning av astmamedicin är vanligare till dessa barn än till fullgångna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.