Avgörande klimatmöte i EU
Under torsdagen och fredagen träffas EU:s regeringschefer för att besluta om regionens nya klimatmål. Mycket står på spel.
Regeringscheferna ska idag och imorgon bestämma vilka utsläppsnivåer EU ska nå till 2030. Beslutet kommer bli avgörande för både regionens och hela världens klimatpåverkan i decennier framåt.
EU-parlamentet röstade för 60 procents utsläppsminskningar, men kommissionen föreslår 55 procent jämfört med 1990 års nivåer. Inget av dessa förslag är tillräckligt för att klara 1,5-gradersmålet.
Nu varnar dessutom miljöorganisationer för att kommissionen försöker urvattna förslagen som regeringscheferna ska ta ställning till.
Den nuvarande skrivningen föreslår nämligen att koldioxidupptag i exempelvis skog och genom teknik ska räknas in i målet. I praktiken innebär det en slags dålig klimatkompensation, där länderna inte behöver göra tillräckligt stora faktiska utsläppsminskningar.
Naturskyddsföreningen och PUSH Sverige vill nu att statsminister Stefan Löfven och klimatminister Isabella Lövin driver på hårdare för att det här kryphålet ska slopas och för att utsläppsmålet ska skärpas. Sveriges har nyligen skärpt sin position från ”minst 55 procent” till ”minst 60 procent med sikte på 65”. Det är absolut minimum.
EU:s nya klimatmål är en del av de uppdaterade klimatlöften (så kallade NDC:s) som världens alla länder måste avge innan klimattoppmötet 2021. Senast i veckan kom en stor rapport från FN:s miljöprogram UNEP som slår fast att världens länder måste femfaldiga sina nuvarande åtaganden för att ha en chans att klara 1,5-gradersmålet. Nu återstår att se hur EU:s regeringschefer handlar.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till