Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Både FP och KD vill göra om energiuppgörelsen

  Kristdemokraterna vill att energiuppgörelsen görs om, så att också socialdemokraterna inkluderas, det säger kristdemokraternas vice ordförande Maria Larsson till Ekot.


  Den svenska energipolitiken håller på att utvecklas till ett politiskt taktikspel på hög nivå. Efter energiuppgörelsen 2009 var det många som talade om en historisk framgång för svensk borgerlighet. Äntligen hade alla borgerliga partier lyckats ena sig i en fråga som splittrat partierna i 40 år, och till och med fällt tidigare borgerliga regeringar.

  Men glädjen dämpades betydligt i somras när det visade sig att uppgörelsen, i praktiken innebar ett stopp för utbyggnaden av ny kärnkraft i Sverige, tvärt emot vad flera av de borgerliga partierna hade trott. Detta eftersom att endast de nuvarande ägarna av kärnkraft får bygga nya kraftverk, och dessa är inte intresserade. Därefter har folkpartiet först försökt ändra i uppgörelsen, och när det inte gick krävde det att uppgörelsen skulle göras om och inkludera socialdemokraterna. Ett utspel som skedde i stort sett samtidigt som att socialdemokraterna gick ut på DN debatt och sade att även de vill vara med i en ny överenskommelse.

  Och nu är det alltså Kristdemokraterna som också vill ha en bredare överenskommelse. De borgerliga partierna verkar lika oense som någonsin i energifrågan, men måste ändå förhålla sig till uppgörelsen för att hålla ihop regeringen. Den avgörande frågan blir hur moderaterna ställer sig. Vad prioriterar de högst, att öppna upp för ny svensk kärnkraft, eller att hålla ihop regeringen? Sista ordet långt ifrån sagt i den här frågan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra