Barn i Kina oroar sig för en värld utan vatten
I veckan belönades vinnarna till en konsttävling för skolbarn i Kina organiserad av FNs miljöprogram UNEP.
Temat för tävlingen var “Vatten: vart kommer det ifrån”. Totalt deltog 630 000 barn från Kina i tävlingen, som är en del av UNEP programmet ”Chinease Children Environmental Education Programme” där 3 miljoner kinesiska skolbarn har deltagit samt 50 000 lärare fått specialutbildning. De tjugo vinnarna fick delta i en priscermoni i Nairboi, och alla vinnarbilder kan ses här. Som en del av programmet fick barnen besöka nationalparken Maasai Mara och måla tillsammans med skolbarn från Nairobis största slumområde, Mathare.
Klimatförändringar och barn. Jag googlar och finner många kopplingar. Enligt UNICEF ligger miljöfaktorer bakom många dödsfall bland barn. Luftvägsinfektioner, diarréer och malaria är bland de främsta orsakerna till de 9,7 miljoner dödsfall bland barn under 5 år varje år. Brist på rent dricksvatten ligger bakom några av de vanligaste dödsorsakerna i världen, och med förändrat klimat beräknas antalet människor i världen som lever i regioner med absolut eller osäker tillgång till dricksvatten öka från dagens 1,6 miljarder till 2,8 miljarder 2025, enligt Världsbanken. Även i Kina beräknas den redan allvarliga vattensituation bli ännu värre. 11-åriga Ziyuan Guo som målat ”Thinking about Water” (se bild) och är bland vinnarna i UNEPs konsttävling har med andra ord all anledning att vara orolig.
Även i Sverige oroar sig barn för förändrat klimat. Enligt en undersökning från Trygg Hansa och Världsnaturfonden från förra året, så oroar sig sju av tio barn mellan 11-15 år för klimatförändringar. Barnen i undersökningen var mer oroade för klimatförändringar och att djurarter kommer dö ut, än att inte ha några kompisar i skolan. Vart fjärde barn tror enligt undersökningen att klimatförändringar kommer leda till jordens undergång. Men vem organiserar sig för barn och för framtida generationer? Föräldravrålet har startats med motiveringen att ”Vi vill bli rösten åt alla de som idag är för små för att kunna föra sin egen talan. Vi vill kunna se våra barn i ögonen och säga att vi kämpade för deras skull, att vi inte gav upp trots att läget var mycket svårt.”
Tack, Ziyuan Guo och de andra kidsen i UNEPs konsttävling för att ni påminner oss om att vi måste göra något.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till