Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Båtbottenfärger och andra alternativ

  Fritidsbåtintresset är fortsatt stort i Sverige. Vi njuter gärna av sommaren på vattnet men med detta följer en stor kemikalieanvändning. Båtarna måste nämligen målas eller behandlas varje år för att det inte ska växa havstulpaner, alger eller musslor på skroven.

  Det finns tre sätt att behandla din båtbotten för att slippa påväxt, som dessutom drar ner farten och ökar bränsleförbrukningen. Man kan använda kemiska och biologiska färger, fysikalisk behandling eller mekanisk tvätt.

  Färgerna kallas för antifoulingprodukter och innebär ett rätt så effektivt skydd mot påväxt. Men samtidigt skadar det vattnet och dess organismer på grund av att färgen nöts bort vid användning och har stark giftig påverkan på naturen. Båtbottenfärger är klassade som bekämpningsmedel av Kemikalieinspetionen och måste granskas och godkännas innan de får säljas i Sverige och användas i svenska vatten (http://www.kemi.se/sv/Innehall/Fragor-i-fokus/Batbottenfarger-och-antifoulingprodukter/ Hämtad 2012-09-18).

  Båten kan även behandlas med färg som på fysikalisk väg och med en speciell ytstruktur hindrar påväxt. Dessa färger behöver inte godkännas av Kemikalieinspektionen.

  Dessutom kan man tvätta båten med jämna mellanrum för att få bort påväxten. Detta räknas ofta som det mest miljövänliga alternativet, så länge tvättvattnet tas omhand och renas innan det släpps ut i naturen igen. Det finns fler och fler spolplattor och borstplattor på marinorna och i hamnarna längs våra kuster.

  Det är skillnad på västkusten och östkusten i fråga om hur starka giftiga färger som får användas på grund av att Östersjön räknas som en mer känslig havsmiljö. Det beror både på salthalten och genomflödet av friskt syrerikt vatten. Därför kan ostkustförbjuden färg säljas på västkusten men det betyder inte att du kan handla på dig några burkar på västkusten för att ta med dig hem till båten som ligger i Östersjön.

  En annat sätt att förhindra påväxt av just havstulpaner är att hålla koll på när havstulpanernas larver ”settlar” sig på skrovet och då ta en tur in i sötvatten för att ta död på dem. Skärgårdsstiftelsen och batliv.se har utvecklat en mobilapp för just detta så att man som småbåtsägare har stenkoll på havstulpanernas utveckling (http://www.skargardsstiftelsen.se/?id=9721 Hämtad 2012-08-18).

  Fotograf: Katarina Tagesson

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.