Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Båtmotorer dåliga för zooplankton

  En ny studie visar att turbulens från motorbåtars propellrar kan döda stora mängder zooplankton, att den våldsamma turbulens som skapas från båtmotorer skulle kunna ha en negativ effekt på zooplankton är kanske inte oväntat men nu har det iallafall studerats. Forskarna samlade in copepoder, en slags små kräftdjur som utgör en viktig del av djurplanktonsamhället i många miljöer, från en marina men mycket båtar men relativt lite turbulens, en farled med mycket trafik och från en strandnära del av vattnet och undersökte andelen döda djur i varje prov. Resultatet var en betydligt större andel döda djur (34%) i farleden jämfört med de andra lokalerna (5-6%) vilket gör att man kan anta att båttrafik är en viktig faktor för dödligheten bland djurplankton. Utspritt över en större yta är effekten av båttrafik på zooplanktonsamhället förstås liten och antagligen försumbar men forskarna bakom studien utesluter inte att den ökade dödligheten kan få ekologiska effekter i avgränsade vatten med mycket båttrafik.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.