Bee welcome- nyanländas kompetens tas tillvara i biodling

Svenska bins nya projekt Bee welcome ska sammanföra nyanlända med biodlare som behöver arbetskraft. Projektet ska bli ett sätt att öka mångfalden i både samhället och i naturen, en framgångsrik kombination av integration och ökad pollinering.
Projektet presenterades i en debattartikel i Metro den 11 mars i anslutning till den internationella biodlarkongressen Beecome i Malmö. Svenska Bin vill belysa de goda exempel som finns runtom i Sverige och inspirera andra att hänga på och filmer på arabiska och svenska ska ge projektet extra spridning. Syftet med filmerna är att visa både nyanlända, arbetsgivare och myndigheter hur konceptet kan skapa nya möjligheter för arbete och integration.
Svenska bin har varit i kontakt med både Arbetsförmedlingen och Migrationsverket för att koppla samman biodlarbranchens behov av arbetskraft med nyanländas behov av jobb eller praktik. Mustafa Alkhateeb kommer från Syrien och påbörjade efter sin ankomst i Säffle 2015 en praktik på ett biodlingföretag. Lars Pettersson, ägare till LP’s biodling, berättar:
Det började med att vi behövde folk, framför allt praktikanter, men det visade sig vara jättesvårt att hitta folk med rätt kompetens. Till slut fick vi kontakt med Mustafa via Arbetsförmedlingen. Han hade lärt sig sköta bin på sin familjs biodlingar i nordöstra Syrien. I dag har han fast jobb här hos oss och vi är glada att ha hittat honom.
Många nyanlända från Mellanöstern har god kunskap inom biodling , kunskaper som inte ofta får komma till användning. Samtidigt behövs en fördubbling av antal biodlare i Sverige för att försörja både marknadens behov och behovet av pollinering.
Omkring 100.000 fler bisamhällen behövs i framtiden och därför behövs också fler inom biodlingen, förklarar Lotta Fabricius Kristiansen, projektledare Svenska Bin. I Sverige har biodling inte haft någon hög status, men i Mellanöstern har honung alltid varit viktigt. Det används mycket i te och matlagning, dessutom ordinerar läkare det som medicin. En person som Mustafa Alkhateeb, vars familj haft biodling i flera generationer, kan bidra med mycket erfarenhet.
Med hjälp av de nyproducerade inspirationsfilmerna, där Mustafa Alkhateeb på arabiska och svenska berättar om sina erfarenheter, har fler honungsproducenter hakat på idén. En av dem är Örjan Vestgöte, södra Kalmars bioodlardistrikts ordförande. Han undersöker nu möjligheterna att placera ut bikupor någonstans i länet för att få igång ett samarbete med nyanlända. Mustafa beskriver sin insats i filmen:
I filmen berättar jag hur jag fick jobb och hur bra jag trivs med mina arbetskamrater i Sverige. Det vore roligt om fler gör som jag. Bin är viktiga för oss människor. Och honung är något vi alltid ätit i Syrien, också för att hålla oss friska.
Att kombinera integration med biodling har visat sig vara framgångsrikt och på biodlarkongressen Beecome i Malmö presenterades flera lokala och lyckade integrationsprojekt, bland annat Bisam i Folkets park.
Se filmen med Mustafa Alkhaateb på arabiska här.
Se filmen med Mustafa Alkhaateeb på svenska här.
Se filmen med Lars Pettersson här.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till