Begagnade bilar skapar luftföroreningar i utvecklingsländer

Ny FN-rapport visar hur miljoner begagnade bilar, skåpbilar och minibussar som exporteras från Europa, USA och Japan innebär stora negativa konsekvenser för utvecklingsländers luftkvalitet. Dessutom spär de tyngre utsläppen på klimatförändringarna.
Den snabbt växande globala fordonsflottan är en av flera orsaker till såväl luftföroreningar som klimatförändringar. Som SMB tidigare rapporterat orsakar luftföroreningar fler än 7 miljoner dödsfall per år i världen. Föroreningar från fordon innehåller både mindre partiklar (PM2.5) och kväveoxider (NOx), vilka är de två största problemen med luftföroreningar i städer. Dessutom ansvarar transportsektorn för nästan en fjärdedel av energirelaterade globala växthusgasutsläpp.
Att fordon förorenar är klarlagt, men ett ytterligare problem är exporten av lågkvalitativa fordon till utvecklingsländer, vilket är fokus för den nya rapporten från FN:s miljöprogram (UNEP). Enligt rapporten exporterades det mellan 2015 och 2018 i världen 14 miljoner lätta fordon. Ungefär 80 procent av fordonen gick till låg- och medelinkomstländer, varav mer än hälften till länder i Afrika.
Rapporten är baserad på en djupgående analys av 146 länder och visar bland annat hur två tredjedelar av länderna har ”svag” eller ”mycket svag” politik för att reglera importen av begagnade fordon. Rapporten visar också att det i länder där man infört åtgärder för att styra importen av begagnade fordon, särskilt ålders- och utsläppsstandarder, fanns bättre tillgång till högkvalitativa begagnade fordon. Bland de mer högkvalitativa bilarna kunde då även hybrid- och elbilar förekomma till överkomliga priser.
Bristen på effektiva standarder och regleringar leder till dumpning av gamla, förorenande och osäkra fordon. […] Utvecklade länder måste sluta exportera fordon som misslyckas med miljö- och säkerhetskontroller och inte längre anses vara trafiksäkra i sina egna länder, medan importerande länder bör införa starkare kvalitetsstandarder, säger Inger Andersen, Executive Director of UNEP i ett pressmeddelande.
Ett exempel på ett land där man infört striktare regleringar är Marocko. Där tillåter man endast import av fordon som är yngre än fem år och fordon som uppfyller europeiska utsläppsstandarden Euro4. Som ett resultat av det importeras endast relativt avancerade och rena begagnade fordon från Europa.
Att rensa upp den globala fordonsflottan är en prioritet för att uppfylla globala och lokala luftkvalitets- och klimatmål, säger Inger Andersen, verkställande direktör för UNEP i ett pressmeddelande.
Ett slutsats i rapporten är att åtgärder behövs för att fylla det nuvarande politiska vakuumet. Författarna föreslår att världens länder borde komma överens om gemensamma minimikrav på begagnade fordon, som på så sätt kan bidra till renare och säkrare flottor i hela världen.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till