”Bensinpriset måste bli minst dubbelt så högt”

Transporterna släpper ut en tredjedel av Sveriges totala utsläpp. Trots att utsläppen från transporterna har minskat går takten för långsamt. Enligt Maria Börjesson, professor vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, måste priset åtminstone fördubblas för att vi ska lyckas.
Sverige har åtagit sig att minska utsläppen från inrikes transporter med minst 70 procent till år 2030, jämfört med år 2010. Prognoserna ser däremot mörka ut.
– Det tror jag inte vi kommer att nå, det ser inte ut så. Det beror på att det är väldigt svårt att minska bilresandet utan att det får stora konsekvenser för människors vardag helt enkelt, säger Maria Börjesson, professor vid Statens väg- och transportforskningsinstitut, till SVT.
Vid årsskiftet var 92 procent av de nästan 4,9 miljoner personbilarna i trafik rena bensin- eller dieselbilar. Av de åtta övriga procenten utgjorde drygt hälften etanolbilar, medan en knapp procent på gas och tre procent var elbilar, elhybrider och laddhybrider.
– Om man vill minska bilåkandet så måste man höja drivmedelsskatterna kraftigt. Bensinpriset måste bli minst dubbelt så högt – annars är det lagstiftning om att förbjuda bilresande men det skulle ju leda till otroligt stora problem för många människor, säger Maria Börjesson.
Samtidigt som politiken brister lägger industrin in en högre växel. Senaste nytt från oljeföretagen är en plan att klimatkompensera utsläppen av bensin och diesel med billig, och alltmer ifrågasatt, skogsplantering för att framställa sig som klimatvänliga. Dessutom har bilindustrin, trots efterdyningarna av dieselgate, börjat senarelägga och hålla inne sina egna leveranser av elbilar till alltmer frustrerade kunder. Anledningen? Jo, genom att vänta till årsskiftet, då nya hårdare utsläppsregler träder i kraft, kan bilindustrin räkna in elbilarnas minskade utsläpp i det nya systemet två gånger istället.
>> Läs mer: Senaste nytt från oljelobbyn: plantera några träd och kalla bensinen klimatneutral
Nu står vi inför två val – att fortsätta kräva billiga fossilbilar, eller istället börja kräva billiga, smidiga och hållbara alternativ. Än så länge har många tyvärr fastnat på alternativ ett.
Supermiljöbloggen bevakar trafiken. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till