Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    I februari väntas regeringen fatta beslut i den infekterade frågan om gruvan i Kallak/Gállok utanför Jokkmokk.

    Det är bolaget Beowulf Mining som vill anlägga järnmalmsgruvan, men efter många år av protester från miljöaktivister och samer har frågan legat orörd på regeringens bord sen 2017. Den potentiella gruvan har fått nej från länsstyrelsen och FN-organet Unesco har uttryckt oro över att gruvan skulle vara för nära världsarvsområdet Laponia. Gruvan skulle påverka både vatten, skog och rennäring i området.

    Men nye näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson hade knappt hunnit installera sig på sin nya post innan han sa sig ”älska gruvor”. Uttalandet fick aktien hos Beowolf Mining att rusa i höjden. Nu kan det bara dröja några veckor innan regeringen fattar beslut, rapporterar Di.

    Mycket pekar på att det blir ett ja till gruvan. Samebyarna har till den 19 januari på sig att lämna in synpunkter, en svarstid som medvetet satts alldeles för kort enligt kritiker.

    För naturen och för oss som använder marken är den inte bra för miljön eller klimatet, säger Jan Erik Länta, ordförande för Jåhkågaska sameby till DN.

    Miljöminister Annika Strandhäll sa i en SMB-intervju i december att hon inte ”per definition säger nej till en gruva för att det är en gruva”. Den socialdemokratiska regeringen menar att järnmalmen behövs i fossilfri stålproduktion.

    Men det argumentet håller inte, enligt Naturskyddsföreningen.

    Eftersom det inte är någon brist på järn tycker vi det är ett dåligt argument. Man gömmer sig bakom en omställning för att bryta järnmalm. Företaget drivs av ett vinstintresse och kommunen hoppas på fler arbetstillfällen, såklart, säger ordförande Karin Lexén till DN.

    Naturvårdsverket har tidigare varnat för att omställningen i svensk gruvindustri går alldeles för långsamt för att klara klimatmålen. Nu återstår att se hur regeringen agerar.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.