(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Biltvätt på garageuppfart leder till miljöförstöring

Våren är här och med den flera vårtecken. Ett av de säkraste kännetecknen är att bilarna börjar titta fram, avtäckas och luftas från sina vinterförvaringar eller putsas upp efter en hård och lång vinter. 7 av 10 väljer att tvätta sina bilar på garageuppfarten, trots att det leder till stor miljöpåverkan i närmiljön.

De bilar som har rullat hela vintern har utsatts hårt för grus, salt och kallt väder. När de nu tvättas löses många kemikalier och giftiga ämnen upp och rinner ut i närliggande vattendrag, om du inte tvättar i en bilhall. Visserligen finns det miljövänligare och milda tvättmedel och avfettningslösningar, men det är fortfarande inte bra för miljön. I en artikel i Dagens Nyheter tipsar Pehr Hård, miljöhandläggare på Miljömärkning Sverige AB, om att man kan åka till en svanenmärkt tvätt- eller gör-det-själv hall. Där renas tvättvattnet, med upp till 90 %, jämfört om man hade tvättat bilen hemma.

I många kommuner är det förbjudet att tvätta bilen hemma. Linköpings kommun hänvisar till miljöbalken och skriver i sitt informationsblad om biltvätt att:

Miljöbalkens hänsynsregler gäller alla, även privatpersoner. I dem framgår att vi är skyldiga att göra vad som krävs och är möjligt för att undvika skador i miljön eller för människors hälsa. Det innebär att vi ska undvika kemikalier som kan medföra risk för miljön och att vi ska välja miljövänligare alternativ. Att tvätta bilen på gatan är alltså inte acceptabelt enligt miljöbalkens regler. 

Om du tvättar bilen hemma någon enstaka gång, gör det då på en gräsmatta eller grusad yta och välj en plats långt bort från gatubrunnar, vattendrag och dricksvattenbrunnar.

För vem vill egentligen bada i eller dricka kadmium, zink, krom, nickel, bly, koppar, tensider, olja och bränslerester?

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.