Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    I veckan presenterade EU-kommissionen två nya strategier som ska bidra till det övergripande målet om klimatneutralitet till år 2050. I strategierna föreslås bland annat att all urskog i EU ska ha lagligt skydd och att användningen av bekämpningsmedel halveras.

    Strategin för biologisk mångfald och strategin Farm to Fork utgör två mycket viktiga delar av kommissionens ”Gröna giv”.

    I strategin för biologisk mångfald finns flera övergripande förslag som att 30 procent av alla land- och havsområden ska skyddas och att skadad natur ska återställas. Dessutom ska all urskog i EU ha lagligt skydd och därmed bevaras.

    EU:s industrier förlitar sig på gener, arter och förtjänster av ekosystemen i sin produktion av inte minst mediciner som är viktiga i coronapandemin. Därför är det av yttersta vikt att vi också värnar den biologiska mångfalden, sade förste vice ordförande i EU-kommissionen Frans Timmermans till Europaportalen

    I strategin Farm to Fork, som ska ge en mer hållbar konsumtion och produktion av mat, föreslår EU-kommissionen att läckaget av gödningsämnen ska halveras och användningen av gödselmedel ska minska med 20 procent. Ekologisk odling ska öka till 25 procent av jordbruksarealen till år 2030. Dessutom vill kommissionen att den totala användningen av bekämpningsmedel ska minskas med 50 procent.

    Coronakrisen har visat hur bräcklig Europas livsmedelsförsörjning är. Vi måste se till att göra mattillförseln mer robust och stärka våra svenska bönder så att vi får bra och klimatsmart mat även i framtiden, säger Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C).

    De båda strategierna får både ris och ros av miljörörelsen. WWF är i stort positiva till EU-kommissionens förslag, men saknar exempelvis ett generellt förbud mot bottentrålning i skyddade områden och tydliga skrivningar om att miljöskadliga subventioner bör avvecklas.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.