Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Björklund överdriver kärnkraftssiffror

  I SVT Agenda från i söndags debatterade vice statsminister Jan Björklund mot Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt om energipolitiken. Under debatten kom olika siffror på andelen kärnkraft i Sverige fram. Björklund säger att den står för 50 procent.

  Vindkraften står för några enstaka procent, vi kanske kan få upp den till fem, sex, sju procent. Men kärnkraften står för 50 procent av vår elproduktion, säger Jan Björklund.

  Medan Sjöstedt säger att kärnkraften motsvarar 40 procent.

  Jan Björklund har fel på några punkter. Kärnkraften är ungefär 40 procent av elproduktionen, svarar Jonas Sjöstedt.

  Svenska Dagbladet har gjort en djupgående analys av siffrorna och om man ser på siffror från de senaste tolv åren visar det sig att kärnkraftens andel har pendlat mellan 38 och 50 procent. Det troliga är dock att både Björklund och Sjöstedt pratar om andelen idag och då syns tydligt att andelen legat närmare 40 procent sedan 2007. De exakta siffrorna från Energimyndigheten, som inte är definitiva för 2010 och 2011 är 44 procent (2007), 43 (2008), 38 (2009), 38 (2010) och 40 (2011).

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.