Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Bly i viltkött – en hälsofara

    I somras kom Livsmedelsverket med rekommendationer om bly i viltkött. Nu ska blyhalterna i viltkött undersökas närmare enligt SR.

    Livsmedelsverket undersökte blyhalterna i älgfärs efter att en studie i Norge visat att det kunde innehålla halter över minimigränsen för vad som är skadligt för människor. De upptäckte då att mer än hälften innehöll blyhalter över gränsvärdet och kom med rekommendationerna om att barn under sju år och gravida kvinnor skulle inte äta vilt mer än en gång om året. Andra bör inte äta viltkött mer än en gång i veckan.

    När man skjuter vilt med blyhagel lossnar små blybitar vid träffen och kan finnas kvar i köttet, men bara man skär bort sårområdet enligt Jägareförbundets riktlinjer. Får man i sig bly kan det leda till störningar i nervsystemet.

    Hej SMB-läsare!
    Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





      Hej SMB-läsare!
      Vill du hjälpa oss nå 10 000 följare på instagram?

      SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

      Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

      Läs vad vi vill göra