(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Bly i viltkött – en hälsofara

I somras kom Livsmedelsverket med rekommendationer om bly i viltkött. Nu ska blyhalterna i viltkött undersökas närmare enligt SR.

Livsmedelsverket undersökte blyhalterna i älgfärs efter att en studie i Norge visat att det kunde innehålla halter över minimigränsen för vad som är skadligt för människor. De upptäckte då att mer än hälften innehöll blyhalter över gränsvärdet och kom med rekommendationerna om att barn under sju år och gravida kvinnor skulle inte äta vilt mer än en gång om året. Andra bör inte äta viltkött mer än en gång i veckan.

När man skjuter vilt med blyhagel lossnar små blybitar vid träffen och kan finnas kvar i köttet, men bara man skär bort sårområdet enligt Jägareförbundets riktlinjer. Får man i sig bly kan det leda till störningar i nervsystemet.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.





    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Du kan nu spara nyheter!

    Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

    OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.