I år är klimatkrisen ett av Bokmässans teman och mittpunkten för temat är Klimatscenen, som har ett fullspäckat program torsdag-söndag. Vi väljer ut några programpunkter att hålla koll på.
Torsdag
13:00-13:45: Inte bara blommor och bin – varför är biologisk mångfald viktigt i klimatomställningen?
Klimatkrisen och förlusten av arter är två akuta utmaningar. Men hur hänger klimat och biologisk mångfald ihop? Vad kan vi göra för att skydda djur och växter från en snabbt ökande global medeltemperatur?
Medverkande: Thomas Hahn, Stockholm Resilience Centre, Karin Lexén, Naturskyddsföreningen, Anna-Maria Fjellström, Luokta Mavas sameby, och Lisa Röstlund, Dagens Nyheter. Moderator: Marika Haeggman, Albaeco.
14:30-14:50: Möt ungas klimatoro
Många barn och unga känner stor oro inför klimatförändringarna – något som föräldrar och lärare behöver vara rustade för att möta. Hur kan vi prata med barn om klimatkris och klimatomställning?
David Hedlund, populärvetenskaplig barnboksförfattare och föreläsare, går igenom forskningen inom klimatvetenskap och barnpsykologi tillsammans med programledare Matilda Olsson.
16:30-17:15: Människan i klimatomställningen – hur går vi från klimatoro till handlingskraft?
För att lyckas med klimatomställningen måste vi förstå människors drivkrafter. Vad får oss att stoppa huvudet i sanden? Eller till och med förneka klimathotet? Och vad kan tvärtom få oss att agera för att bromsa de ökade utsläppen?
Medverkande: Kirsti Jylhä, Institutet för framtidsstudier, Martin Hultman, Chalmers och Frida Hylander, Klimatpsykologerna. Moderator: Lisen Schultz, Stockholm Resilience Centre.
Fredag
10.00-10:45: Kan fiktion lösa klimatkrisen?
Kanske är det genom berättelser som människor får en känsla av att “vara där”, och på så sätt få en djupare förståelse för vad klimatförändringar kan betyda för en själv och för samhället? Samtalet kretsar kring vilken roll litteratur och konstnärliga uttryck spelar för att utveckla och aktivera samhällets föreställningsförmåga.
Medverkande: Amitav Ghosh, författare till Den stora galenskapen – klimatförändringen och det otänkbara, Alexandra Nikoleris, biträdande lektor på Institutionen för miljö- och energisystem vid Lunds Tekniska Högskola, Lunds Universitet, och Johannes Stripple, docent vid Statsvetenskapliga institutionen på Lunds Universitet.
16:30-16:50: Varför går det så långsamt i klimatpolitiken?
Tidigare miljö- och klimatminister Isabella Löwin lämnade sina politiska poster i februari 2021. I boken Oceankänslan skildrar hon såväl politiken som de utmaningar vi står inför. Hon ställer sig frågan varför det fortfarande är svårt att enas om det mest grundläggande: överlevnaden för människorna på planeten. Med vägledning av moderator Pontus Kipowski beskriver Isabella Löwin konflikterna och förhandlingarna hon upplevt – och de krafter som gör att förändringen går så långsamt.
Lördag
10:15-10:45: Röster från klimatkrisens frontlinje
Klimaträttvisa är ett frekvent förekommande ord i klimatrörelsen, men vad betyder det egentligen? Hur ser det ut att vara engagerad i klimatfrågan runtom i världen? Och vilka röster är det egentligen som hörs? Samtalet kretsar kring varför det är viktigt att inkludera MAPA – Most Affected People and Areas – när vi pratar om klimatkrisen.
Samtalet hålls på engelska och modereras av Alde Nilsson, klimataktivist och engagerad i Climate Live och Fridays For Future. Medverkande: Mitzi Jonelle Tan, Youth Advocates for Climate Action Philippines, Greta Thunberg, Fridays For Future Sverige samt Levi Karvonen, Sáminuorra.
13:00-13:25: Ett skogligt möte
I det här samtalet möter vi skogen, naturen, berättandet och journalistiken tillsammans med Lisa Röstlund, journalist på Dagens Nyheter, och Henrik Ekman, vetenskapsjournalist.
Lisa Röstlund har granskat det svenska skogsbruket i en lång artikelserie, som sedan mynnade ut i boken Skogslandet – en granskning. Henrik är mest känd som den trygga rösten i SVT:s naturfilmer och har skrivit boken Naturen vi ärvde – En miljöresa från tyst vår till het sommar, ett reportage om alla de miljöproblem vi stött på och löst som slutligen landar i nutidens stora klimatproblem.
14:35-15:05: Kan vi rädda klimatet genom att förstöra naturen?
Sverige står inför en enorm samhällsomställning, något som politikerna ofta beskriver som “den gröna omställningen”. Men i Norrland/Sápmi är ämnet laddat – vad är verkligt hållbart och vad är grönmålad klimat- och miljöpolitik? Varför nödlarmar samebyar? Är biobränslen i själva verket en falsk klimatlösning? Är det “grön” kolonialism vi bevittnar, och hur skulle en verkligt rättvis omställning se ut?
Moderator: Isabelle Åkerlind Hognert, klimataktivist i Fridays For Future Sverige. Medverkande: Levi Karvonen, styrelseledamot i den samiska ungdomsorganisationen Sámiunorra och Greta Thunberg, klimataktivist i Fridays For Future Sverige
Söndag
13:30-14:15: Mat på bordet – nu och i framtiden?
Hur behöver vår matproduktion förändras för att begränsa utsläppen? Vad kan vi äta för att maten ska räcka till alla i en fossilfri framtid? I det här panelsamtalet diskuteras jordbrukets klimatomställning, den senaste forskningen, innovationer och vårt ansvar som konsumenter.
Medverkande: Johan Rockström, Potsdaminstitutet, Helen Rosengren, Lantbrukarnas riksförbund, Jessica Johansson, Svensk Kolinlagring, Jan Bertoft, Sveriges konsumenter och Karim Jebari, Institutet för framtidsstudier. Moderator: Fredrik Moberg, Stockholm Resilience Centre.
Bokmässan äger rum på Svenska mässan i Göteborg och pågår 22-25 september 2022. Se hela programmet för Klimatscenen här.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till