
Brasiliens högerpopulistiske och klimatförnekande president Jair Bolsonaros regim har på kort tid godkänt flera starkt giftiga bekämpningsmedel, bland annat parakvat som varit förbjudet i Sverige i decennier. Samtidigt är EU i färd med att godkänna ett omfattande handelsavtal med Brasilien, ett avtal som dömts ut av både miljörörelsen och forskare för att det leder till ökad exploatering och giftspridning.
Sedan 2019, då Bolsonaro tillträdde, har regimen utöver massiv skövling av regnskog även hunnit säga ja till i storleksordningen 1000 olika nya bekämpningsmedel i jordbruket. Det rapporterar Svenska Naturskyddsföreningen SNF som citerar den brasilianska systerorganisationen Idec.
Vi har redan en extremt allvarlig situation med förgiftningar och dödsfall på grund av bekämpningsmedel i Brasilien. Nu kan det bli ännu värre, säger Rafael Arantes på Idec.
Brasilien låg redan innan Bolsonaro i världstoppen med användningen av kemikalier i jordbruket. Landet förbrukade 377 000 ton av dessa substanser 2018, enligt SNF som hänvisar till statstik hos FN:s jordbruksorganisation FAO. Endast USA och Kina använder mer.
Utöver att massgodkänna preparat har regimen även ändrat den brasilianska hälsomyndighetens föreskrifter för farlighetsklassningen av dem. Något som har lett till att de medel som klassas som extremt giftiga sjönk från 109 till 43 under år 2019.
EU är mitt inne i slutprocessen i godkännandet av ett mycket stort handelsavtal med de så kallade Mercosurländerna, där Brasilien ingår. Kritiken från miljörörelsen är stark eftersom avtalet öppnar för ökad import av billigt kött, etanol och andra ytterst klimatskadliga produkter, och därmed även fortsatt skövling av regnskog.
Greenpeace driver en namninsamlingskampanj mot att EU ska godkänna avtalet, och har betonat att enskilda medlemsländer, till exempel Sverige, har möjlighet att stoppa det då full enighet krävs i ministerrådet.
Även inom forskarvärlden finns stark kritik mot vad handelsavtalet kan ge för konsekvenser. Handelsavtalet skulle säkerställa billigare kött och soja samt öka produktionen av etanol – tre produkter som alla driver avskogning, konstaterades i höstas i en stor internationell studie, där bland andra Chalmers tekniska högskola i Göteborg deltog.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till