Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Bolund 2009: ”Det är att kapitulera” Bolund 2015: inga kommentarer

  Foto: Anders Hellberg

  För sex år sedan såg riksdagsledamoten Per Bolund (MP) en försäljning av Vattenfall som ett bevis på att en regering inte klarar av att styra bolaget. Nu när han själv är ansvarig för styrningen av Vattenfall vill han inte svara på frågor om sin tidigare kritik.

  I går skrev Supermiljöbloggen en längre artikel om hur Per Bolund på våren 2008 gick till hårt angrepp mot alliansregeringen. Han krävde då att regeringen skulle låta Vattenfall ta fram en plan för en fullständig avveckling av såväl kolbrytning som kolkraftsproduktionen. Men när Supermiljöbloggen vid flera tillfällen under de senaste två veckorna hört av sig med frågor om hur Per Bolund ser på dessa krav i dag, när han själv har ansvar för styrningen av bolaget, har inga svar getts alls.

  Som framgår av gårdagens artikel planerar Vattenfall för en försäljning av både brun- och stenkolsverksamheten i Tyskland, något som fått bland annat Greenpeace att varna för att utsläppen kan bli större än vad de skulle bli med Vattenfall kvar som  ägare.

  Miljöorganisationen kommenterade i går också Supermiljöbloggens artikel på Twitter med en länk till en intervju som Miljöpartiet ligger bakom och som gjordes med Per Bolund 2009. Här får Per Bolund, som då var riksdagsledamot, frågan om hur han ser på det förslag som Folkpartiet då precis hade lyft om att sälja ut Vattenfall. På det svarar han:

  – Det tycker vi är att kapitulera och säga att man inte klarar av att styra Vattenfall helt enkelt. Vi ser ju att man kan använda Vattenfall som ett enormt värkfullt verktyg i omställningen till ett förnybart energisystem. Om man bara har viljan och förmågan att styra Vattenfall så går det att få dem att vara en spjutspets där man verkligen leder vägen mot förnybar energiproduktion. Så vi har inte gett upp. Vi vill använda Vattenfall för att skapa ett hållbart samhälle. Det är tråkigt att Folkpartiet har gett upp.

  Greenpeace kommenterar det så här på Twitter:

  Hela intervjun m @bolund är intressant m tanke på att han nu inte vill svara alls på @Supermiljoblogg’s frågor om #Vattenfail.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.