Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Bra eller dåligt med COP28 i en oljenation?

    På torsdag inleds COP28, FNs klimatmöte, i Dubai. Är det bra eller dåligt att COP28 hålls i en oljenation? Den frågan ställdes när professor Johan Rockström gästade P1-programmet Talkshow i förra veckan.

    Orimligt ledarskap enligt kritikerna

    Sultan Al Jaber, president för COP28 tillika chef för Förenade Arabemiratens statsägda oljebolag, har utsetts till ordförande för årets klimatmöte. Helt orimligt, menar kritikerna.

    Naturskyddsföreningen och den svenska grenen av Världsnaturfonden WWF avstår från att delta i COP28. Johan Rockström jämför situationen med att utse vd:n för tobaksbolagen som ansvarig för en konferens om lungcancer.

    Rockström berättar i P1-programmet Talkshow att han har träffat Sultan Al Jaber flera gånger och att presidenten för COP28, förutom sitt engagemang i fossilindustrin, även är vd för ett bolag med förnybar energi i Dubai.

    Förenade Arabemiraten en nyckelaktör

    Johan Rockström menar att det å andra sidan finns mycket forskning kring betydelsen av nyckelaktörer i stora förändringar. De flesta industrier består av några få tunga aktörer – de tio största oljeproducenterna står enligt Rockström för 70 procent av all klimatskadlig oljeutvinning. Förenade Arabemiraten är en av dem.

    Om man kan få dem att samla de andra tunga producenterna och ändra sig i rätt riktning, så får det väldigt stor effekt på klimatet, fortsätter Rockström i samma intervju. Han framhåller att med rätt press kan man få dem att röra sig i positiv riktning. Rockströms uppfattning är vidare att Saudiarabien har förstått att vi är i början av slutet på den fossilt drivna världsekonomin.

    ”Vi lämnade inte stenåldern för att stenarna tog slut”

    Rockström menar att det nyckelaktörerna inom fossilekonomin efterfrågar är att hitta en balans mellan det som naturvetenskapen säger är nödvändigt att göra, utan att ekonomier och sociala system kollapsar.

    Om vi bränner upp all kol och all gas och olja kan inte planeten förse människor med drägliga livsvillkor. Vi måste låta en majoritet av kolet, oljan och gasen ligga kvar. Men att låta råvaror som vi är på väg att lämna ligga kvar är å andra sidan inget nytt i historien: vi kan klara detta. ”Vi lämnade inte stenåldern för att stenarna tog slut”, säger Rockström.

    EU är ett exempel på att utfasning av fossila bränslen faktiskt planeras, framhåller Rockström i P1-intervjun. Sverige har ingen egen röst under klimatförhandlingarna, utan agerar som en del av EU. Fokus för EU är den globala översynen, utfasning av fossila bränslen och snabbare utsläppsminskningar.

    Drömscenariot: De 20 största börjar fasa ut

    P1-intervjun avslutades med att Johan Rockström beskrev vad drömscenariot vore vad gäller resultat från COP28. Detta måste bli toppmötet som ger trovärdiga resultat för utfasning av olja, kol och gas, blev svaret. Vi måste böja den globala utsläppskurvan.

    Rockströms sammanfattande svar var att ett drömresultat är att COP28 avslutas med att de 20 största olje-, gas- och kolproducenterna kommer överens om att verkligen fasa ut olja, kol och gas. Trovärdiga ekonomiska styrmedel och att ta bort subventioner vore enligt Rockström viktiga första steg.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.