(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Bråk om humletjuvar nu utrett

För någon vecka sedan reste en grupp engelska forskare till Sverige för att försöka rädda sitt utdöende humlebestånd genom att hämta hem svenska vallhumlor. På grund av missförstånd och felkommunikation uppstod ett mediadrev utan dess like mot forskarna som var tvungna att stanna i Danmark, rädda för att återvända till Skåne, som ej heller kunde resa hem.

Humlornas situation i hela världen är hotad. Pollinerare dör ut och ingen har någon direkt förklaring till varför. De engelska forskarna ville hämta 100 vallhumledrottningar i Skåne och plantera in dem hemma i England för att hjälpa sina egna humlor. Men när de väl kom till Sverige uppstod förvirring. I ett TT-meddelande påstods att de saknade utförseltillstånd. Naturhistoriska riksmuséets jourhavande biolog sa att vallhumlan var utrotningshotad och att det kunde skada arten allvarligt om man förde ut så många på en gång.

Nu har SLU:s Artdatabanken rett ut saken. Björn Cederberg, entomolog på ArtDatabanken och den engelska forskningsgruppen presenterade gemensamma siffror för de både stammarnas överlevnad. Sen det visat sig att det skånska beståndet uppgår till nästan 100 000 vallhumledrottningar kunde humleälskarna pusta ut och de engelska forskarna fick åka hem för att rädda sina utdöende humlor. Cederberg i Artdatabankens pressmeddelande:

– Jag hoppas detta engagemang ska kunna vändas till något positivt för de skånska humlorna. Britterna ligger i täten både när det gäller utarmning av odlingsbygden och när det gäller motreaktionen hos naturvårdare och allmänhet. Vi har mycket att lära av deras kunskap och erfarenhet, säger Björn Cederberg, som granskat projektets upplägg och bedömer det som mycket professionellt, särskilt som det innehåller både genetiska och parasitologiska studier. 

– Man kan också betrakta det som en insättning av de hundra humlorna på Bank of England, fortsätter Björn. Om vi misslyckas med att sköta våra egna humlor kanske vi kan återkräva kapitalet plus en skälig ränta?

Bild: Björn Cederberg

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Du kan nu spara nyheter!

Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.