Bränderna rasar i södra Europa – svenskar fortsätter att flyga ner
De grekiska öarna Rhodos och Korfu härjas just nu av omfattande bränder, men svenska turister fortsätter svenska att flyga ner. Extrema värmeböljor kommer att öka med klimatförändringarna och forskare är oroade över den senaste tidens utveckling.
Bränderna på Rhodos har pågått i nästan en vecka. Höga temperaturer, hårda vindar och omfattande torka har försvårat släckningsarbetet, rapporterar Svt. Tusentals personer har evakuerats, däribland de många svenskar som är på semester. 30 000 har evakuerats från Rhodos och 2 500 från Korfu, enligt uppgifter till Omni.
Researrangörerna Ving och Apollo beslutade under söndagen att ställa in de resor som var planerade till de drabbade områdena. Man fortsätter dock att flyga ner turister till delar som inte drabbats, trots höga temperaturer och risk för spridning och nya bränder. TUI har emellertid meddelat att man ställer in alla flyg till Rhodos till och med fredag.
Klimatförändringar ökar risken för värmeböljor
Torra och heta somrar är inte ovanligt i södra Europa, men klimatförändringarna ökar risken för extrema värmeböljor. En ny studie visar att dagens värmeböljor inte hade varit möjliga utan människans påverkan. Den senaste tidens utveckling har dessutom oroat forskare rejält. Världshaven har varit onormalt varma i fyra månader och havsisnivåerna i Antarkstis sjunker i rekordfart.
Trots att bränderna i Grekland är utom kontroll fortsätter svenska turister att resa dit. Under måndagen motiverade resenären Anton Andermo beslutet att resa med orden “Det är ju omringat av vatten så man är ju säker, känner jag”.
Skogsbränder och extremväder på flera håll i världen
Även på andra håll i världen får extremvärmen allvarliga konsekvenser. I Algeriet har över trettio personer dött av skogsbränderna som härjar, och 1 500 personer har evakuerats, enligt The Guardian.
Både norra och södra Italien har drabbats av vädret. I norra delarna rasade oväder i helgen, vilket ledde till översvämningar, skadade byggnader och dödsfall – en 16-årig flicka dog efter att ha klämts fast under ett träd. På Sicilien rasar skogsbränder och på Sardinien har all flygtrafik vid flygplatsen Olbia stoppats på grund av värmen, rapporterar DN.
Värmerekord – 22 dagar i rad
Sommarens värmebölja är extrem. I skrivande stund har vi befunnit oss över det genomsnittliga globala värmerekordet 22 dagar i sträck. Juni 2023 var den varmaste månad som uppmätts sedan mätningarna startade 1850.
Den senaste tidens klimatutveckling är minst sagt oroande. I fjol dog 60 000 europeer av hettan. Enligt en studie kan Europa stå inför dubbelt så många dödsfall 2050 om inte effektiva anpassningsplaner genomförs. Hur många som mister livet under årets sommarböljor återstår att se.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till