Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    60 procent av svenskarna menar att de skulle gynna en digital tjänst med lägre klimatpåverkan. Dock anser endast fyra procent att informationen om digitala tjänster är tillräckligt tydlig för att kunna göra ett sådant val.

    Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av globala datacenterföretaget Interxion: A Digital Realty Company. Digitala tjänster är kopplade till hållbarhet på flera sätt, men kanske främst för att digitaliseringen har pekats ut som en nyckel till att nå Sveriges miljömål. Digitala tjänster kan exempelvis användas för klimatberäkningar och för att optimera energianvändning i fastigheter.

    Emellertid finns även en annan sida av digitaliseringen och det är att en växande skara serverhallar, även kallade datacenter, kräver stora mängder energi. Orsaken att vi får allt fler serverhallar beror på att vi behöver spara stora mängder digital data någonstans, vilket dels sker i våra telefoner, datorer och liknande teknisk utrustning. Men datans främsta lagringsplats är i det så kallade molnet, vilket i realiteten innebär att data sparas i stora serverhallar. 

    Dessa serverhallar förväntas kräva 3,2 procent av EU:s totala energianvändning år 2030. Stora techjättar som Amazon, Google och Facebook har ansökt i Sverige om att ta ut eleffekt motsvarande mer än 3000 megawatt i samband med byggandet av serverhallar sedan 2015. En aktör ansökte om 500 megawatt till en enda anläggning, vilket är mer än dubbelt så mycket som hela Uppsalas elförbrukning. 

    Dock finns stora skillnader mellan serverhallars klimatavtryck och det hänger framförallt samman med vilken typ av energi som används. I många delar av världen drivs exempelvis serverhallar av kolkraft, medan serverhallar i Norden oftast drivs av förnybar energi. Det finns även skillnader i hur energieffektiva serverhallar är samt hur den värme som alstras av servrarna nyttjas. 

    Dessa skillnader mellan olika serverhallar är emellertid information som enligt den nya Sifoundersökningen är otillgänglig för svenska konsumenter.

    Datacenter möjliggör en uppkopplad värld, och vilken sorts datacenter företag använder är en pusselbit i att kunna leverera hållbara digitala tjänster. Utöver grön el och värmeåtervinning gäller även delningsekonomins fördelar för colocation-datacenter där allt fler väljer att dela datacenter med andra företag istället för att äga och driva sina egna, säger Martin Svensson, sälj-och affärsutvecklingschef för Interxion i Norden.

    Enligt undersökningen anser endast fyra procent att digitala tjänster är tydliga med vilken klimatpåverkan de har. Dessutom anser ännu färre att det är lätt att hitta information om digitala tjänsters klimatpåverkan.

    Vidare visar undersökningen att digitala tjänster med liten klimatpåverkan skulle premieras av två tredjedelar av konsumenterna om de hade tillgång till informationen.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.