(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

Bristfälliga data problem för europeisk kemikalielagstiftning

Nature News har tagit del av information som visar att det finns stora brister i de data som europeiska användare och försäljare av kemikalier ska producera enligt EU´s kemikalielagstiftning REACH. Enligt REACH ska det finnas en sammanställning av uppgifter om olika kemikaliers giftighet och vilka tester som eventuellt behöver göras för att få en klarare bild av hur dom påverkar människors hälsa. 
Constanza Rovida, en konsult som arbetar på uppdrag av organisationen Center for Alternatives to Animal Testing (enligt lagen ska även alternativ till djurförsök föreslås när det är möjligt) har gått igenom 200 av de 3200 sammanställningar som lämnats in till ECHA som är den myndighet som ansvarar för genomförandet av REACH. Rovida planerar att gå igenom ytterligare 800 sammanställningar men resultatet av genomgången hittills visar att det finns en del brister i de data som sammanställts:

 • En tredjedel av sammanställningarna innehåller djurförsöksdata om giftighet samt påverkan på reproduktion och utveckling men mycket av informationen är från gamla studier som inte uppfyller dagens kvalitetskrav för sådana studier.
 • 36% av sammanställningarna kunde inte leverera några entydiga data om effekter på reproduktion och utveckling men enbart 7 respektive 7,5% av studierna föreslog kompletterande tester.
 • Ungefär 21% av sammanställningarna baserade sina data om giftighet på extrapolering utifrån vad som är kännt om liknande ämnen. Att göra så är tillåtet enligt REACH och ECHA´s riktlinjer men många toxikologer är tveksamma till om det förfarandet är en tillräckligt bra metod för att dra slutsatser om hur en kemikalie påverkar organismer.
ECHA har tidigare publicerat en rapport som kommer till ungefär samma slutsatser som Rovida och det verkar finnas skäl att ifrågasätta kvalitén på det data som sammanställs inom ramen för REACH.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.