Bygg bihotell för att stoppa bidöden
Fler och fler larm kommer om hur bin och humlor försvinner i Sverige och världen. I Frankrike har det till och med hållits en begravningsceremoni för pollinerande bin. Men än är det inte helt kört. Nu byggs bihotell som aldrig förr i Sverige för att rädda bina och i förlängningen vår egen matförsörjning.
Bin och andra insekter beräknas pollinera tre fjärdedelar av världens grödor och är därför avgörande för vår matproduktion. Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om att EU nyligen förbjöd insektsmedel som innehåller neonikotinoider för att de troligtvis ligger bakom den så kallade bidöden. Bra nyheter för bina! Naturskyddsföreningen har också tagit krafttag för att försöka rädda bina med sin kampanj ”Bivänlig nu!” där svenskar uppmanas att bygga bihotell runtom i landet.
Det är viktigt att hjälpa vilda bin att hitta platser där de kan bo även i tätorter, men det ger också forskare ett välbehövligt underlag för att förstå de vilda binas liv. Och kampanjen visar lovande resultat. Hittills har Sverige levererat över 3 000 bihotell av målet 5 000. De län där man bygger flest bihotell per person är Gotland, Dalarna och Södermanland, och engagemanget för kampanjen har varit över förväntan enligt Naturskyddsföreningen.
Att vi kan bidra med kunskap om vilda bin till forskningen gör det extra angeläget att så många som möjligt i hela Sverige hjälper till. Det är glest med bihotell i många kommuner. Vi hoppas att innevånare där och i Västerbotten, Norrbotten och Värmland nu antar utmaningen och bygger fler bihotell. Även de bihotell som inte blir bebodda är viktig information. Att prata om bin och bihotell sprider helt enkelt kunskap om hur naturen fungerar och vad som behöver göras för att hjälpa de arter som trängs undan och blir allt ovanligare, påpekar Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén i ett pressmeddelande.
Läs mer: Forskare undersöker robotbin som pollinerare
Studier visar att människans påverkan på naturen har en negativ effekt på bin, genom intensiva jord- och skogsbruk, att marker växer igen, genom byggande av infrastruktur och genom att bidra till ett förändrat klimat. Enligt Naturskyddsföreningen är, förutom bekämpningsmedel, också förändringar i landskapet ett stort hot mot vildbin. Speciellt minskningen av ängar och hagmarker gör bina mer utsatta. Därför är det extra viktigt att jobba med det nationella miljömålet om biologisk mångfald för att hjälpa bina.
Runt om i landet ordnar många av våra lokala föreningar slåtter av ängar och hagmarker för att rädda gamla ängsväxter och miljöer som många bin trivs i och som annars växer igen. Vi arbetar också för naturbete ska gynnas, men det är också viktigt att politiker och planerare på alla nivåer ser till att det finns plats både för blommande växter och bin i tätorter och städer. Det nya landskapet som vi bygger idag måste också bli bivänligt, säger Karin Lexén.
Läs mer: Mer ekologisk mat är bra för bina
Vill du delta i Naturskyddsföreningens arbete för bina? Bli Bi-vänlig och gör ditt eget bihotell!
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till