Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Carlgren erkänner: Har legaliserat farliga kemikalier

  Miljöminister Andreas Carlgren skriver strax innan jul på SvD Brännpunkt om hur han vill minska de farliga kemikalierna i vårt samhälle. ”Farliga gifter och kemikalier ska identifieras, begränsas och fasas ut.” skriver han bland annat. Som ett exempel på kemikalier som kan hota miljön och påverka människor nämner han bland annat flamskyddsmedel som ofta spejas på exempelvis textilier. Carlgren konstaterar själv att medlen är svårnedbrytbara, ansamlas i miljön och kan utgöra hälsorisker.

  Problemet är bara att flamskyddsmedel av den typen Carlgren talar om förbjöds redan 2007, efter beslut ifrån den tidigare socialdemokratiska regeringen. Sedan gick det ett par år, och därefter valde Carlgrens egna borgerliga regering att ta bort förbudet. Detta har bland annat uppmärksammats av naturskyddsföreningen, som tror att orsaken till att centern och kristdemokraterna tillåter de här kemikalierna, trots att de inför valet 2006 sade sig vilja minska antalet farliga kemikalier är på grund av påtryckningar ifrån moderaterna.

  Nu föreslår alltså alltså Carlgren att det ska tillsättas en utredning för att titta på om kemikalien han själv legaliserade, och själv tror är skadlig borde förbjudas igen. Förhoppningsvis betyder det att diskussionen kring farliga kemikalier inom alliansen håller på att bli mer nyanserad. Vi får se vad utredningen kommer fram till, Supermiljöbloggen kommer följa den här historien med stort intresse.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.