Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Carlgren: ”Riksrevisionen är dum”

  Riksrevisionen har kritiserat regeringen för att man inte givit något besked om hur man ska göra med de överblivna utsläppsrätterna. Riksrevisionen konstaterar att det finns två alternativ:

  Om överskottet av utsläppsrätter […] annulleras kan det svenska klimatmålet anses vara nått. I så fall tas utsläppsrätter bort från marknaden, vilket bidrar till att de globala utsläppen minskar.

  Om istället en förstärkning av statens budget ska prioriteras kan hela eller delar av det kommande överskottet säljas och intäkterna kan då användas för att finansiera olika statliga åtaganden.

  Miljöminister Andreas Carlgren menade under fredagens debatt i riksdagen att riksrevisionen är ”dum”:

  Men, ursäkta, Riksrevisionen är på den här punkten, om jag får säga det, lite dum, för man har på egen hand omformulerat det nationella målet till att just gälla utsläppshandeln.

  Carlgren försäkrade under debatten gång på gång att Sverige inte kommer ”hantera överskottet av utsläppsutrymme så att det totala utrymmet ökar”. Men detta är ett högst kryptiskt svar.

  Sverige kan naturligtvis sälja sina överblivna utsläppsrätter och hävda att det totala utsläppsutrymmet inte har ökat i förhållande till hur stort det var från början. Däremot kommer de faktiska utsläppen att öka då, eftersom vi ger något annat land möjlighet att köpa det utrymme som vi själva inte använt.

  Att Carlgren bäddar för en sådan lösning framgår av följande citat, också från i fredags:

  Om vi annullerar eller sparar kommer Danmark att köpa utrymmet från något annat land. Utsläppen påverkas i den delen inte ett dugg.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.