Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Carlgrens havsmiljöpolitik bryter mot EU:s miljölagar”

  Jan Isakson och Therese Jacobson, ansvariga för havsfrågor på Greenpeace, skriver idag en debattartikel på DN Debatt om havsmiljöpolitik. De är kritiska mot miljöminister Carlgren.

  ”Så sent som i höstas, under FN:s möte om biologisk mångfald i japanska Nagoya, uttryckte miljöminister Andreas Carlgren en ambition om att öka andelen skyddade havsområden till 15 procent fram till år 2020. Men vad regeringen säger och vad regeringen gör är två helt olika saker när det gäller havsmiljön.”

  Det står så illa till att regeringens politik till och med bryter mot EU:s miljölagar:

  ”De bristande skyddsinsatserna gör att Sverige sedan december 2010 bryter mot EU:s miljölagar. Då löpte tidsfristen ut för att skydda de så kallade Natura 2000-områdena Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt. Enligt EU:s habitatdirektiv måste medlemsstaterna senast sex år efter det att områdena valts ut kunna garantera att miljöer och arter har ett fullgott skydd. Men hittills har regeringen ännu inte ens försökt reglera det destruktiva fisket som pågår i områdena.

  Bristerna i den marina miljöpolitiken är tydliga. Endast fem procent av Sveriges havsområden är skyddade, jämfört med cirka 13 procent på land. Men inte ens de få procenten skyddade marina områden kan ärligt beskrivas som skyddade.

  Yttersta ansvaret ligger på miljöminister Andreas Carlgren, anser Greenpeace:

  ”Sverige har skrivit under otaliga konventioner om att skydda våra hav, nu är det dags att löftena uppfylls i praktiken. Det är ytterst miljöminister Andreas Carlgrens ansvar. Biodiversitet, biologisk mångfald, är hela basen för fungerande ekosystem och förutsättningen för liv. Det gäller även haven.”

  Detta är inte första gången Carlgren hamnar i blåsväder när det gäller frågor kopplade till havsmiljöpolitik. För mindre än två veckor sedan struntade Carlgren i att dyka upp på ett toppmöte om just hur man ska rädda Östersjön.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.