Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Carlgrens skogsbluff synad

  Innan valet lät det: ”190 miljoner kronor mer till skogskyddet”. Nu har Miljöaktuellt gjort en undersökning för att se hur siffrorna för den av miljöminister Carlgren utlovade skogsbudgeten egentligen har gått ihop. För så mycket extrapengar blev det inte.

  Det var efter ett tips från Åsa Romson (mp), förhandstippad som nytt språkrör, om att budgetsiffrorna inte alltid stämmer när regeringen talar pengar till skogsskydd, som Miljöaktuellt genomförde kontrollräkningen. ”Det är mycket sifferdribblande som försvårar en seriös granskning.” säger Åsa Romson till Miljöaktuellt. Jämför man med tidigare år har regeringen till 2011 slagit ihop flera poster för att få de till synes höga siffrorna som de säger är nya och ska gå till skogsskydd. Inför valet 2010 gick Andreas Carlgren ut stort med att stödet till skogen skulle öka med 190 miljoner kronor. Men dessa blir i realiteten snarare bara 29 miljoner.

  Naturvårdsverkets biträdande avdelningschef Anna-Lena Lindahl som nyss själv studerat skogsbudgeten, presenterar nu hur spengarna har ”försvunnit”, eller snarare hur regeringen har använt sig av kreativ räkning. Genom att slå ihop två poster och jämföra det med en enskild post för 2010 får man ”mer pengar”.

  ”Här har vi själva bluffen. För 2011 tar regeringen totalsumman på 742 miljoner för budgetposten Skydd av värdefull natur och jämför den sedan med 2010 års delsumma på 580 miljoner, som enbart gällde inköp av skog.”

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.