Centerpartiet vill kavla upp ärmarna i miljöfrågan
Skatt på farliga kemikalier, förbud mot gas- och oljeutvinning ur skiffer och nya delmål för omställningen till ett helt förnybart energisystem, det är några av åtgärderna som föreslås i nytt miljöprogram.
Annie Lööf, Anna-Karin Hatt och Lena Ek presenterade under torsdagen vad som är partistyrelsens förslag till nytt miljöprogram (pdf), något som Centerpartiets stämma har att ta ställning till då man möts i Karlstad om två veckor.
Enligt Annie Lööf innebär förslagen att Centerpartiet nu höjer ambitionerna på miljöområdet, eller som hon uttrycker det i ett pressmeddelande, att partiet ”ska kavla upp ärmarna i miljöfrågan”.
Under gårdagens pressträff som hölls i riksdagen sa Lööf bland annat:
– Ett bärande tema i programmet handlar om att vi vill använda naturens resurser, som skogens biomassa, vindens kraft och solenergin till att få in mer förnybart och på det sättet också skapa jobb och tillväxt.
Centerpartiet har sedan tidigare ett mål att Sverige inom en generation ska ha ett energisystem som till 100 procent består av förnybar energi. Enligt Anna-Karin Hatt kommer ett sådant mål att kräva tydliga delmål.
– I det här programmet pekar vi ut att vi behöver ha nya ambitiösa mål för hur vi ökar både den förnybara energin och energieffektiviteten till 2030.
Uttalandet är inte okontroversiellt. Just nu pågår det nämligen omfattande diskussioner på EU-nivå om huruvida medlemsstaterna ska ha mål för just förnybart och effektivisering till år 2030, något långt ifrån alla vill. Efter torsdagens presskonferens förklarade Anna-Karin Hatt för Supermiljöbloggen varför i alla fall hon och partistyrelsen tycker att det är en bra idé att ha dessa båda mål.
– Det faktum att vi har haft och har ambitiösa mål, för energieffektivitet, förnybart i allmänhet och för förnybart i transportsektorn, det har verkligen bidragit till att driva på utvecklingen, både på EU-nivå och i Sverige. Det blir mål att tävla mot, och det tycker vi är ett bra sätt att arbeta utifrån.
Vad som skulle vara nya ambitiösa mål för Sverige fram till 2030 är enligt Hatt dock för tidigt att svara på.
– Vi ser att både förnybart och energieffektivisering bör finnas med i målstrukturen för 2030. Så får vi återkomma när vi har fått mer underlag på vad som med bra styrmedel kan vara möjligt att nå.
Andra delar ur miljöprogrammet som kan tänkas väcka en del diskussion handlar om att införa en skatt på farliga kemikalier, att man vill fasa ut miljöskadliga subventioner, införa en miljölastbilspremie samt ett bonus-malus-system för köp av personbilar, att statligt ägda bolag ska minska sina klimatpåverkande utsläpp med 40 procent till år 2020, att Sverige ska införa separata mål för utsläppsminskningar nationellt och internationellt, att det bör införas ett förbud mot gas- och oljeutvinning ur skiffer i landet och att Sverige internationellt ska verka för ett moratorium för exploatering av fossila bränslen i Arktis.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till