Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Chernobyl – En serie i tiden

    Bara en vecka efter att Moderaterna gått till EU-val på parollen mer kärnkraft i EU, släpptes det första avsnittet av den nya dramadokumentären Chernobyl på streamingtjänsten HBO. Vår kulturredaktör Joel Gordon Hultsjö har sett serien, och ser en helaktuell serie mitt i samtiden.

    Den femdelade miniserien Chernobyl visar en av världens mest kända människoskapade katastrofer. Nej, den handlar inte om klimathotet, utan om kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986. Delvis baserad på nobelpristagaren och journalisten Svetlana Aleksijevitjs intervjuroman Bön för Tjernobyl, porträtterar serien invånarna runt det havererade kärkkraftverkett och hela räddningsinsatsen från dag ett.

    Redan från de första scenerna visar den sin samtidsrelevans. När kärnkraftsingenjörerna presenterar vad som hänt för de lokala politikerna vad som hänt Tjernobyl under ett krismöte, bara timmar efter reaktor 4 har sprängts, vägrar de inse sanningen. Att katatrofen är så allvarlig som de är helt enkelt inte omöjlig och det är inte förrän befolkningen blir allvarliga sjuka som de kan acceptera sanningen och börja hantera problemet.

    Chernobyl är en fruktansvärd och gripande historia om hjältemod, ett helt områdes kollektiva plågor och de ödesdigra konsekvenserna som dumdristiga beslut i en kommandocentral i norra Ukraina kan få för hela Europa. Men främst är det en historia om vad som händer när politiker och statstjänstemän vägrar lyssna på vetenskapen. Som vägrar lyssna på vetenskapsmän och vetenskapskvinnor och istället väljer de enkla, bekväma eller billiga lösningarna – istället för de nödvändiga och rätta lösningarna. Ett budskap som är helt rätt i tiden, med klimatfrågan hängande över oss som ett svart väntande svampmoln.

    Det är denna faktaresistans, oviljan att lyssna på forskarna som försynt skrikit i våra öron de senaste femtio åren, som jag känner när jag ser Chernobyl. Tack vare fysikern Valery Legaosv och partifunktionären Boris Shcherbina, utmärkt porträtterat av skådespelarna Jared Harris och Stellan Skarsgård, kommer vi förhoppningsvis aldrig behöver uppleva ännu ett Tjernobyl i kärnkraftstappning. Och utan dem hade effekterna kunna blivit mycket mycket värre.

    Mer oroande är att politiker inom många andra områden fortsätter visa resistens. Bolsonaro har ökat takten på avskogningen i Amazonas, plasten sprider sig runt planetens alla hörn, utsläppen fortsätter och fisken försvinner – tillsammans med otaliga andra arter.

    Vi behöver sanningssägarna inom vetenskapen. Men främst av allt behöver politikerna som tar beslut som formar hela samhället lyssna på dem. Det är dem som har förmågan att förhindra katastrofer innan det är för sent.

    Chernobyl

    Regi: Johan Renck

    2019


    SMB läser kulturen ur klimatets ögon. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

    >>Läs mer om vad vi vill göra här

     

     

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.