Children’s climate prize
Igår delades det nyinstiftade priset Children’s Climate Prize ut under högtidliga former i Södertälje stadshus. Vice statsminister och klimatminister delade ut priset tillsammans med juryns ordförande Johan Kuylenstierna, till Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez.
För ganska exakt ett år sedan fick vi chansen att se honom i Paris, årets vinnare av Children’s Climate Prize. Han var den sista person som bar den arktiska stafettstenen i Run for your life till La Bouchet i Paris där COP21 hölls.
Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez är en sextonåring som förutom sin passion för hiphopen även driver frågorna kring klimatet och ursprungsbefolkningarnas rättigheter i hemlandet USA. Igår fick vi ännu en gång äran att se honom när det var dags för honom att ta emot Children’s climate prize 2016 i Södertälje.
Med en mamma inom miljörörelsen och en pappa med rötter från Aztekerna i Mexiko gjorde han sin röst hörd redan som sexåring i sin hemstad i Colorado. Sedan dess har han vid flera tillfällen talat inför FN:s generalförsamling och på toppmötet Rio +20 och tillsammans med flertalet andra ungdomar stämt amerikanska staten för deras brist på klimatarbete.
Han är även Youth Director för organisationen Earth Guardians som samlar unga aktivister, miljöengagerade konstnärer och artister för att tillsammans göra sina röster hörda. Han fick 2013 motta USA Community Service Award från president Obama och blev som yngsta medlem utsedd att delta i president Obamas Youth Council.
Juryn, bestående av barn från hela världen och vuxna från svenska miljörörelsen var rörande överens om vem årets vinnare skulle bli.
Juryns motivering:
Genom sitt engagemang och kärlek för klimatfrågor har årets vinnare redan i unga år haft en enorm inverkan på många människor, från barn och ungdomar, till beslutsfattare med makt att påverka vår planets framtid. Med en unik kompetens att kunna kombinera aktivism med politisk skicklighet, har han visat både passion och mod, aldrig undvikit kontroversiella frågor som att till exempel kräva ett förbud mot fracking i sin egen stat Colorado. Genom att göra det, har han utmanat starka politiska och ekonomiska krafter. Som en hip-hop-artist med ett tydligt budskap har han visat styrkan i att länka kultur med miljöfrågor som ett sätt att mobilisera engagemang och handling.
Priset instiftades efter COP21, då Telge Energi samtidigt som mötet pågick, anordnade barnens klimatkonferens i Södertälje med inbjudna från världens alla hörn. Engagemanget var stort och priset kom till som en följd av detta, ett sätt att lyfta barnens och ungdomarnas roll i dagens klimatproblematik.
Priset har fått mycket positiv respons i media och vinnaren har deltagit i både Skavlan och flera nyhetsmedier. Under ett av kvällens tal nämnde han vikten av samernas rättigheter som ursprungsbefolkning och minoritetsgrupp i Sverige.
Som de miljönördar och miljökämpar vi är på SMB var det verkligen helt fantastiskt att få möta alla de inspirerande barn och unga som brinner och engagerar sig för klimatet.
Trots allt dystert som händer i världen, trots det ostabila samhällsklimat som nu råder och trots allt det hemska media rapporterar om dagligen, så finns det otroligt starka och viktiga krafter i samhället, nämligen de unga. Ingen av de nominerade var över 16 är gamla, men har redan lyckats skapa otroliga samhällsengagemang i sina hemländer.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till