Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Corona-restriktionernas positiva klimateffekter

    Då den globala aktiviteten drastiskt reducerats till följd av coronaviruspandemin är det knappast förvånande att även utsläppen relaterade till energi och transport tillfälligt minskats.  Man bör ändå vara försiktig med att hylla coronaviruset för att vara gynnsam för miljön, eftersom situationen är temporär och bidrar till enorma press på både sjukvård och samhälle.

    Vi vet ännu inte när virusomständigheterna kommer vara över och vad följderna blir då pandemin passerat. Trots det har den nuvarande situationen stannat upp världen och tillåtit oss att se effekterna av en minskad mänsklig aktivitet. Något som kan vara uppmuntrande för framtida omställningar för miljöns bästa. 

    Medan människor som arbetar hemifrån sannolikt kommer att öka användningen av elektricitet hemma kommer minskandet av pendlingen och den allmänna nedgången i ekonomin sannolikt att förminska de totala utsläppen, något som redan har bevittnas.

    Några exempel på corona-restriktinernas positivare miljöföljder

    Som världens största förorenare bidrar Kina årligen till 30 procent av världens koldioxidutsläpp, men sedan landet stängde sina fabriker och krävde att invånarna stannar inne har koldioxidutsläppen de senaste veckorna minskat med cirka 25 procent. I den kinesiska provinsen Hubeo har det genomsnittliga antalet dagar med god luftkvalitet i februari ökat med 21,5 procent jämfört med samma period förra året. Satellitbilder som släppts av NASA visar en betydande minskning av luftföroreningar över Kina efter dess aggressiva åtgärder för att stoppa virusets framfart. Kinas förbättrade luftkvalitet kan ha räddat livet på tiotusentals människor. Liknande mönster har setts i Italien och flera andra länder sedan den obligatoriska totalkarantänen. 

    Europeiska unionen har infört ett inträdesförbud för resenärer från utanför blocket i 30 dagar för att bekämpa spridningen av coronavirus. Indien går steget längre och upphör helt att utfärda turistvisum till åtminstone den 15 april. Turism bidrar till föroreningar och stor press på klimatet. Efter att turismen minskat i Italien står nu kanalerna i Venedig stilla. Det betyder att inga båtar tar sig fram genom staden, vilket gjort vattnet kristallklart

    Lite i skymundan har också den rådande oljekrisen hamnat. Saudiarabien, världens största oljeexportör, började ett priskrig med Ryssland förra veckan vilket har lett till att oljepriserna är lägre än någonsin sedan 90-talet. Trots de låga priserna har användningen av olja inte ökats globalt, något man antar är på grund av coronapandemin och den låga efterfrågan. 

    Situationen i Kina börjar se bättre ut. Första gången sedan smittan bröt ut hade Kina i onsdags denna vecka inga registrerade nya inhemska fall av Corona. Som supermiljöbloggen tidigare rapporterat är produktionen av förnybar energi beroende av tillverkning i Kina, men eftersom landet ser ut att snart komma på sina fötter igen hoppas man att den förnybara energi-industrin också gör det. 

    Även om klimatdemonstrationer är lite på halt för tillfället har coronakrisen engagerat många klimatkämpar att fortsätta striden hemifrån. Greta Thunberg och Friday’s For Future uppmuntrar till exempel till digitala klimatstrejker under hashtaggen #ClimateStrikeOnline genom att publicera bilder av sig själva med skylt på fredagar. 

    Man kan bara hålla tummarna för att pandemin snart passerat och vi tar oss ur denna upplevelse med nya och mer klimatsmarta beteendemönster. Med lite tur inser vi kanske till exempel fördelarna med distansmöten som leder till färre onödiga arbetsresor och mindre koldioxidutsläpp. Positivt kan det också vara att inse att det är är möjligt att göra stora förändringar om bara viljan finns.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.