Coronaviruset minskar Kinas utsläpp
Koldioxidutsläppen i Kina har minskat med minst en fjärdedel de senaste veckorna på grund av coronavirusutbrottet. Minskningen befaras dock tas igen när produktionen kommer igång igen.
Nya coronaviruset covid-19 har hittills smittat över 80.000 människor i Kina och nästan 90.000 globalt. De senaste dagarna har dess ekonomiska konsekvenser börjat diskuteras alltmer. Särskilt i Kina har man fått stänga fabriker, raffinaderier och kraftigt minska flygresorna både inrikes och utrikes. Industrin har drabbats hårt och många fabriker har fått pausa sina verksamheter på obestämd tid.
Kina står för hälften av världens kolkraft, vilket bidrar till att landet har högre utsläpp av koldioxid än USA och EU tillsammans. Eftersom Kina är ett så stort utsläppsland får även en kort tids nedgång av produktion och konsumtion betydande påverkan på landets utsläpp. Under de tre veckor det handlar om uppgår minskningen till 150 miljoner ton koldioxid, enligt New York Times. Det motsvarar cirka tre år av Sveriges nationella utsläpp, enligt DN.
Det i sin tur har inneburit att landets utsläpp av koldioxid minskat med ungefär 25 procent jämfört med samma period förra året, enligt Carbon brief. Vid den här tiden förra året beräknas landet ha släppt ut 400 miljoner ton koldioxid under två veckor. Samma period i år kan utsläppen alltså ha minskat till 300 miljoner ton.
Minskningen är så betydande att den till och med syns från rymden, enligt satellitbilder från Nasa som tydligt visar att utsläppen av den giftiga gasen kvävedioxid i Kina är väsentligt lägre i februari jämfört med i januari i år.
Nasas luftkvalitetsexpert Fei Liu säger i ett pressmeddelande att hon aldrig har sett en så stor utsläppsminskning som går att koppla till en specifik orsak:
Årets minskning är ovanligt stor och har hållit i sig länge. Jag är inte förvånad, eftersom många städer landet över har vidtagit åtgärder för att minimera virusets spridning.
Enligt Nasa sågs minskningen först i Wuhanområdet, där smittan har sitt ursprung, och upptäcktes senare i andra delar av landet.
Paradoxalt nog kan utsläppen av växthusgaser bli högre än normalt senare i år, eftersom den kinesiska staten mycket väl kan komma att införa en mer expansiv ekonomisk politik för att ta igen förlorad produktion när utbrottet väl är över, vilket innebär att klimatet i slutändan inte gynnas.
Vad situationen däremot visar är hur meningsfull en omställningsprocess är och vilken påverkan det får för miljön och för människors hälsa. Redan idag dör en miljon människor i Kina årligen i förtid på grund av luftföroreningar. Det finns potential till förbättring med andra ord.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till