Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

    Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften, uppmätt på Mauna Loa på Hawaii. Enligt senaste mätningen ligger koldioxidhalten nu på 412,86 miljondelar (ppm), vilket är en liten minskning från förra veckan (413,28 ppm). Det är en märkbar ökning jämfört med för ett år sedan (+2,64 ppm).

    Ökningen och den ihållande höga halten är oroväckande med tanke på att koldioxidhalten ligger på max i maj för att sedan sjunka på sommaren. På våren när växtligheten kommer i gång och börjar ta upp koldioxid går nämligen halterna i atmosfären ner.

    På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia och två senare låg det globala genomsnittet över denna symboliska och betydelsefulla milstolpe. När mätningarna inleddes på 1950-talet låg halten på 280 miljondelar, och så här högt har världen inte legat på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre.

    Enligt SMHI har temperaturen i Sverige som helhet ökat med 1,7°C om man jämför perioderna 1860-1900 med 1991-2019. Temperaturförändringarna i Sverige följer ett globalt mönster med större uppvärmning över kontinenterna än över haven, men uppvärmningen sker här dubbelt så snabbt som världen i stort. Temperaturökningen är huvudsakligen en följd av den ökade växthuseffekten som är ett resultat av ökade mängder växthusgaser i atmosfären. Förstärkningseffekter som involverar snö och is är viktiga i vår del av världen och gör att vi får extra stora förändringar under vinterhalvåret.

    Dessvärre kommer ökningen att fortsätta, även om vi skulle upphöra att släppa ut växthusgaser i dag. Den koldioxid som redan har släpps ut fortsätter att bidra till uppvärmning i decennier, en sorts fördröjning i klimatsystemet. Det är därför de åtgärder vi sätter in nu är så oerhört viktiga för att minska effekterna av framtida klimatrelaterade problem.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.