Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dagens CO2-kurva

  Foto: Scripps Institution of Oceanography

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften, uppmätt på Mauna Loa på Hawaii. Enligt senaste mätningen ligger koldioxidhalten nu på 411,25 miljondelar (ppm), vilket är en liten ökning från förra veckan (410,88 ppm). Det är en märkbar ökning jämfört med för ett år sedan (+3,41 ppm).

  På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. När mätningarna inleddes på 1950-talet låg halten på 280 ppm och har sedan stadigt ökat. Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre.

  Nu när september ligger bakom oss kan vi konstatera att månaden var överlag varmare än normalt. I landets sydöstra delar var det hela 2–3 grader varmare än vanligt, enligt SMHI:s sammanställning. Den 15 september uppmättes 27,7 grader i skuggan i Lund, vilket var den varmaste septemberdagen som uppmätts där sedan 1886. Helsingborg var nära högsommartemperatur med 24,7 grader den 27 september vilket är den högsta uppmätta temperaturen för Götaland så sent på säsongen.

  Det blir allt tydligare att det är värmen som dominerat sedan i slutet av 1990-talet för månaden. Sedan dess har det inte en gång varit svalare än normalt och trenden blir allt tydligare att vi går mot varmare dagar.

  Ny intressant forskning har även visat att det i flera länder nu blir alltmer uppenbart att den globala upphettningen i högre grad värmer upp nätter än dagar. Enligt en studie i Global Change Biology beror det på molnformationer som blockerar solen på dagen men som binder mer värme och fukt på natten, något som tros få svåra konsekvenser för delar av djurlivet som är beroende av svalka på natten. Denna utveckling gäller främst Europa, Västafrika, västra Sydamerika och centrala Asien. I södra USA, Mexiko och i Mellanöstern har man tvärtom sett varmare dagar, vilket ökar arters sårbarhet för värmestress och uttorkning. Det betonar vikten av försöka hålla ner uppvärmningen så mycket det går för att inte öka sårbarheten i olika system.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.