Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften och 2021 är inget undantag.

    Enligt senaste mätningen uppmätt på Mauna Loa på Hawaii för 2021 ligger koldioxidhalten nu på 414,83 miljondelar (ppm), vilket är en liten minskning från förra veckan (415,53 ppm). Det är dock en rejält märkbar ökning jämfört med för ett år sedan (+2,35 ppm).

    På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och redan 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. Under de senaste 170 åren har mänskliga aktiviteter ökat koncentrationen av koldioxid i atmosfären med 47 procent över förindustriella nivåer (från 1850) och före det har det legat relativt stabilt.

    Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre.

    Trenden mot den globala upphettningen blir dessvärre allt tydligare. Enligt nya rapporter från klimatinstitut som NASA, Copernicus, NOAA, Met Office och Berkeley Earth var 2020 lika varmt – eller nästan lika varmt – som det hittills varmaste året 2016 och det sjätte året i en rad av exceptionellt varma år. Det senaste decenniet är därmed också det varmaste som registrerats. För Europas del innebar 2020 ett nytt värmerekord. det som är särskilt anmärkningsvärt med 2020 är att rekordtemperaturen uppnåddes utan påverkan av väderfenomenet El Niño – vilket var fallet 2016 – och vars uppvärmande effekt kan öka den globala temperaturen med så mycket som +0.2 grader.

    Under 2020 fortsatte koldioxidhalten i atmosfären att öka och steg med cirka 2,3 ppm jämfört med 2019. Under 2021 kommer dessutom världen, enligt en prognos från brittiska vädertjänsten Met Office, att nå koldioxidnivåer över 50 procent än vad de var före den industriella revolutionen. Det skulle innebära en ökning med 2.29 ± 0.55 ppm jämfört med 2020 som en konsekvens av förbränning av fossila bränslen och avskogning.

    Det är med andra ord ett bekymmersamt läge och en trend som måste vändas. Återstår att se om världen har förstått under ett år av pandemihantering hur krishantering bör bedrivas.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.