Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dagens uppvärmning unik


  En ny studie publicerad i tidsskriften Climate Research visar att dagens globala uppvärmning saknar motstycke de senaste 20 000 åren.  Studien som är författad av svensken Svante Björck fann att jorden under de senaste 20 000 åren inte haft den form av uppvärmning som den har idag. Tidigare när planeten värmts upp har det skett ett halvklot i taget där det ena antingen förblir lika varmt som innan eller blir kallare, till skillnad från dagens uppvärmning då båda halvkloten värms upp.

  Tidigare uppvärmningar för båda halvkloten har föranletts av externa händelser så som stora vulkanutbrott där askan sprider sig över hela planeten eller meteroitnedslag.

  Så länge vi inte hittar några bevis för att tidigare klimatförändringar har lett till samtidiga och likartade effekter på global nivå, måste vi se dagens globala uppvärmning som ett undantag, som drivs av människans påverkan på jordens kolcykel, säger Svante Björck till magasinet Miljö & Utveckling.

  Björcks studie har lyckats gå 14 000 år längre tillbaka i tiden än vad tidigare studier gjort och är därför unik i sitt slag.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.