Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dags att se över EU:s fiskeavtal

  Vår bloggranne Utriket skriver om allt pekar mot att EU:s ministerråd kommer rösta ja till att förnya det olagliga fiskeavtalet med Marocko.

  Frågan om EU:s fiskeavtal med Marocko och andra länder i syd är aktuell just nu eftersom ett antal av dom ska omförhandlas nu eller i en nära framtid. EU har slutit avtal med sammanlagt 16 olika länder i syd. Officiellt sägs det att avtalen ger europeiska fiskare tillgång till överskottsfisk, dvs fisk som kan tas upp utan att bestånden eller den lokala fiskerinäringen påverkas negativt, i utbyte mot att dom betalar för rätten att fiska. Avtalen kan också innebära att EU ger bistånd för att utveckla fiske och vattenbruk i mer hållbar riktning. I verkligheten innebär avtalen ofta att fiskebestånd överfiskas och att lokala fiskare förlorar både inkomster och en viktig proteinkälla. Det har också visat sig att fartyg som fått bidrag från EU:s strukturfond för fiske, European Fisheries Fund, blivit fällda för fiskebrott.

  Avtalen löper ut inom de närmsta tre åren vilket ger möjligheter att reformera och se över EU:s fiskepolitik gentemot länder utanför unionen. I fredags debatterades EU:s fiskepolitik i riksdagen när jordbruksministern svarade på en interpellation angående EU:s fiskeavtal. Det mest anmärkningsvärda som togs upp i debatten var kanske att de konsekvensbeskrivningar som ska finnas tillgängliga inför förhandlingar och beslut om fiskeavtal inte alltid funnits tillgängliga; Eskil Erlandsson uttryckte det som att – De utvärderingar som ska göras finns i Bryssel. De är emellertid inte, vad jag känner till, tillgängliga i utskriven form, vare sig för parlamentet eller för medlemsstaterna, men utvärderingarna finns.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!