Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dags att slopa undantaget för dioxin i fisk?

  På fredag beslutar regeringen om Sverige ska fortsätta sitt undantag för dioxin i fisk. Nu höjs röster för att Sverige ska slopa undantaget och förbjuda dioxiner i fisk.

  I över tio år har Sverige tillåtits att sälja fisk från Östersjön med dioxinhalter över EU:s nivåer. Detta skulle följas av tydliga kostråd från Livsmedelsverket så att konsumenterna var medvetna om det. Får man i sig höga halter av dioxiner ökar risken för försämrad fortplantning, cancer och diabetes. Barn och kvinnor i fertil ålder är särskilt utsatta. Men bara 15-17 % av befolkningen känner till Livsmedelsverkets rekommendationer.

  Nu vill Naturskyddsföreningen att regeringen slopar undantaget och hävdar att det inte skulle påverka fiskenäringen. Yrkesfiskarna, branschorganisationen för kommersiellt fiske, vill dock behålla undantaget för den småskaliga fiskenäringens skull och för att de anser att nyttan med att äta fisk överväger risken.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.