Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dags att sluta subventionera fossila bränslen

  Internationella Energiorganet (IEA) har nu släppt sin årliga rapport, world energy outlook 2010. Den är intressant läsning men bör tas med en nypa salt, The Guardian kunde avslöja att förra årets rapport hade manipulerats av USA, eftersom den kom till för radikala slutsatser, vilket riskerade att orsaka panik på marknaden.

  Precis som förra året gör IEA bedömningen att vi inte kommer nå peak oil före 2035, vilket är senare än många andra bedömare, exempelvis Pentagon, och forskare på Uppsala universitet. Men även om IEA skulle ha rätt så kommer priset på olja att öka signifikant i framtiden, eftersom efterfrågan ökar ännu fortare. Prisökningen beror också på att den olja vi ska använda oss av i framtiden är mycket svårare att extrahera än den nuvarande oljan. Det kan röra sig om olja på havsbotten, eller så kallad oljesand som måste värmas upp och tvättas innan den kan användas. Detta bidrar till prisökningen.

  Det bästa sättet att bli av med oljeberoendet är att helt enkelt sluta subventionera fossila bränslen, vilket är vanligt i många delar av världen. Enligt rapporten går idag över 300 miljarder dollar om året till subventioner av fossila bränslen, vilket är 6 gånger så mycket som subventionerna till förnyelsebar energi.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.