Därför kan solskyddsmedel vara farliga – så väljer du rätt kräm
Sommaren är på intågande med sol och bad som ett hägrande löfte, dock också en tid när vi använder solskyddsmedel för att skydda huden mot den starkare solen. Medlen kan tyvärr även vara ett hot mot naturen och hälsan, så det är viktigt att välja rätt solskydd.
Skydd mot solen behövs, särskilt då förekomsten av cancerformen malignt melanom ökar. Det är en typ av hudcancer som orsakas av exponering för sol. På tio år har den ökat med hela 39 procent. Ett vanligt sätt att skydda sig är att använda solskyddsmedel som innehåller skydd mot UVB/UVA-strålning, men detta är inte helt problemfritt.
Att solkräm innehåller gift som är skadlig i naturen har varit känt sedan åtminstone 2008 när forskare fastslog att solskyddsmedel kan innehålla ämnen som skadar såväl växter som djur i våra vatten. Sedan dess har ett flertal andra studier kunnat stödja dessa resultat. Dessutom har även hälsorisker för människor kunnat kopplas till solskyddsmedel, då många ämnen misstänks vara hormonstörande.
Ämnen som är skadliga
Ett vanligt ämne i solskyddsmedel är oxybenzone. Ämnet används i medlen för att absorbera ultraviolett ljus och därmed vara ett kemiskt filter med syftet att stoppa ljus från att tränga in i huden. I naturen får dock oxybenzone negativa konsekvenser, främst för ekosystemet i vattnet. Och som bekant kombinerar vi människor gärna sol och bad.
Skador från oxybenzone har kopplats samman med de utdöende korallreven. Tidigare har sambandet fasställts, men nyligen kunde forskare även förklara varför korallreven skadas. Svaret är att korallens celler tar upp oxybenzonet som sedan bryts ner och bildar fototoxiner som i sin tur blir skadliga för cellerna när de träffas av ljus.
Forskning visar också att korallrev som redan försvagats genom så kallad korallblekning är särskilt utsatta. Annan forskning har även funnit att sjögräs också kan påverkas negativt av oxybenzone på liknande sätt, vilket kan leda till försämrad fotosyntes och det ses som ett hot mot hela ekosystemet.
Ett annat vanligt ämne i solskyddsmedel är zinkoxid som reflekterar ultravioletta strålar. Zinkoxid har visat sig skada immunförsvaret hos musslor, en annan del av ekosystemet i vatten.
Solskyddsmedel har emellertid visat sig inte enbart ha en negativ påverkan på naturen, utan kan även vara direkt skadliga för oss människor. En studie av Råd & Rön från 2021 visade att det fanns ämnen som misstänks vara hormonstörande i 105 av 202 vanliga solskyddsprodukter. Samtliga är under utredning inom EU.
De 12 ämnen som misstänks vara hormonstörande och återfunnits i de solskyddsmedel som ingick i Råd & Röns studie är: octocrylene, cyclopentasiloxane, ethylhexyl ethoxycinnamate, homosalate, BHT (2,6-di-tert-butyl-p-cresol), methylparaben, benzyl salicylate, benzophenone-3, salicylic acid, propylparaben, resorcinol och ethylparaben. Särskilt farliga anses ämnena vara för barn.
Det finns alternativ
Först och främst handlar alternativen om att undvika solen, eller i alla fall att inte vistas långa stunder i direkt solljus.
Cancercentrum har flera alternativa rekommendationer för att skydda sig och i dessa ingår att 1) använda en hatt som skuggar ansikte, hals och öron, 2) använda solskyddande kläder som täcker så mycket som möjligt av kroppen, 3) undvika solen mitt på dagen samt att söka skugga, samt 4) använda solglasögon och då helst sådana som täcker ett större område runt ögonen.
Sedan rekommenderar de även att man använder solskyddsmedel med hög skyddsfaktor mot UVB/UVA-strålning samt att även smörja in huden flera gånger under dagen. Cancercentrum menar att det är särskilt viktigt om man badar eller svettas mycket. Detta kan dock uppfattas som en konflikt med den rådande kunskap om solskyddsmedel och de farliga ämnen som de kan innehålla.
Som konsument kan man lösa det genom att noggrant läsa i innehållsförteckningen så att solskyddsmedlet inte innehåller oxybenzone, zinkoxid, octocrylene, cyclopentasiloxane, ethylhexyl ethoxycinnamate, homosalate, BHT (2,6-di-tert-butyl-p-cresol), methylparaben, benzyl salicylate, benzophenone-3, salicylic acid, propylparaben, resorcinol eller ethylparaben. Även exempelvis apotek kan ha bra rådgivning för vilka ämnen som bör undvikas.
Exempel på solskyddsmedel i olika prisklasser som inte innehåller dessa ämnen är solskyddsmedlet Biotherm Waterlover från L´Oréal, Sunscreen Spray SPF 50 Kids för barn från Bioregena, Acorelle Face Sunscreen SPF 50 för känslig hy från Acorelle, Aloe Vera Sun Lotion SPF15 från Avivir och Solkräm Ansikte Parfymfri Spf 50 från Änglamark.
Ett annat tips från SMB för att minska risken för hudcancer är att dra ner på solsemestrar till exotiska platser med starkare sol än i Sverige. Det bidrar även till minskad klimatpåverkan.
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till