Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Därför säger regeringen nej till tre klimatmål

  Foto: OKG

  Att Sverige inte vill att EU:s medlemsstater ska ha bindande mål när det gäller förnybar energi och energieffektivisering beror på framför allt två saker.
  I nästa vecka åker Lena Ek (C) och Anna-Karin Hatt (C) till Bryssel för att träffa EU:s övriga miljö- och energiministrar. Man ska då diskutera EU-kommissionens förslag om ett nytt ramverk för klimat- och energipolitiken, för perioden mellan 2020 och 2030.
  Den svenska regeringen har valt att säga nej till bindande mål när det gäller förnybar energi och energieffektiviseringar. I en debattartikel i Svenska Dagbladet under fredagen förklarade Johan Hultberg och Christofer Fjellner, miljöpolitisk talesperson respektive EU-parlamentariker för Moderaterna, varför de fyra allianspartierna tillsammans kommit överens om denna position.
  Dels handlar det om kostnader:

  Bindande delmål för energieffektivisering och förnybara energikällor är inte kostnadseffektivt, det visar rapporter från både EU-kommissionen och Konjunkturinstitutet.

  Dels handlar det om den svenska kärnkraften:

  Med nuvarande bördefördelning skulle ett bindande förnybarmål slå hårt mot den svenska kärnkraften och drabba både klimatet, tillväxten och jobben. Det vill Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, men inte vi.

  Om oppositionens syn på dessa frågor, där MP, S och V alla vill ha tre bindande mål, dock med olika procentmål, skriver Hultberg och Fjellner:

  Oppositionens oseriösa siffergalopp tar inte hänsyn till de långtgående effekter på miljön och samhällsekonomin som ogenomtänkta beslut kan ha.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.