De bästa miljöeventen i Almedalen 2014
Snart är det dags för årets Almedalsvecka i Visby. Det är en djungel av mingel och event som annonseras just nu. Vi listar våra favoriter!
Måndag 30/6 2014
Sverige 2018 – konkurrens och innovation! Hur tar Sverige ledningen i den hållbara omställningen?
Hagainitiativet, Energimyndigheten, Stockholm Environment Insitute, Stockholm Resilience Centre:
När: Måndag 30/6, 08:00 – 15:00
Var: Länsstyrelsen, trädgården, Korsgatan 4
Bör Sverige ta ledningen i den hållbara omställningen? Är vi tillräckligt duktiga på innovationer? Halkar Sverige efter i miljöfrågor? Drabbar detta vår konkurrenskraft och vår välfärd? Går näringslivet före politiken? Vilka stora beslut behövs för ett Sverige ska i framkant?
Kundernas förväntan på morgondagens elnät
Vattenfall
När: Måndag 30/6, 13:15 – 14:00
Var: Vattenfall Energihuset, Mellangatan 9 (hörnet Mellangatan/Volters Gränd, bakom Donners Hotell)
Vilka krav ställer vi på elnätet idag och vad förväntar vi oss som kunder i morgon? Är det viktigast med ”två hål i väggen” och hög tillgänglighet? Eller nya tjänster, enkel anslutning av förnybar kraft och möjlighet att sälja överskott av egen elproduktion? Hur ska framtidens elnätsföretag se ut?
Kommentar: Här skulle det ju kunna påpekas en del till arrangören.
Östersjöns miljö – ett olösligt problem?
Uppsala universitet
När: Måndag 30/6, 14:00 – 15.00
Var: Almedalsbiblioteket, Cramérgatan 5, Stora föreläsningssalen
Larmrapporterna om Östersjöns miljötillstånd har varit många genom åren. Varför händer då inget? Det räcker inte alltid med kunskap om miljön, i slutänden är det ändå människan det handlar om. Hur ska vi lyckas samarbeta för att fatta de nödvändiga besluten?
Klimatgranskning av partierna
Studiefrämjandet tillsammans med Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna, Friluftsfrämjandet, Föräldravrålet, Håll Sverige Rent, Medveten Konsumtion, Jordens Vänner.
När: Måndag 30/6, 14:00 – 14.45
Var: Studiefrämjandet, Mejerigatan 1
”Klimatförändringarna kräver ledare som kan fatta kloka beslut i rätt tid trots osäkra underlag” (IPCC). Utifrån intervjuer och research på partiernas främsta företrädare diskuterar Föräldravrålet partiernas klimatarbete och vägleder väljarna inför valet när det gäller politikernas klimatduglighet.
Hur skapar vi en giftfri vardag?
Studiefrämjandet tillsammans med Naturskyddsföreningen, Fältbiologerna, Friluftsfrämjandet, Föräldravrålet, Håll Sverige Rent, Medveten Konsumtion, Jordens Vänner.
När: Måndag 30/6, 16:00 – 17.00
Var: Studiefrämjandet, Mejerigatan 1
Vi har långt kvar till en giftfri värld. Livsmedelsområdet har kommit en bit på väg. Vad kan vi lära av den resan? Om gifter och kemikalier i vår vardag, i burkar, elektronik och i våra barns leksaker och kläder. Vi vet matens innehåll, men inte vad förpackningen maten ligger i innehåller…
Regeringens svarta klimatlista – om politikens ansvar för klimatförändringen
Den gröna tankesmedjan Cogito
När: Måndag 30/6, 16:30 – 18.00
Var: Frälsningsarmén, Krukmakarens hus, S:t Hansgatan 21, Oscarssalen
Cogito presenterar rapporten ”Regeringens svarta klimatlista” som visar hur regeringens agerande lett till kraftigt höjda klimatutsläpp på 18 områden. Vi diskuterar politikens ansvar för klimatet och vägar framåt. Behövs nya demokratiska verktyg såsom en klimatlag eller en haverikommission?
Tisdag 1/7 2014
Cirkulär ekonomi – resurserna, klimatet och jobben – materialåtervinningens roll
Återvinningsindustrierna
När: Tisdag 1/7, 08:00 – 09.45
Var: Bolaget, restaurang, Stora Torget 20
Resursanvändningen borde vara en central del i klimatpolitiken. En kraftfull satsning på ökad materialåtervinning och användning av återvunna råvaror kan skapa många fler jobb och företag än idag. Kom och diskutera vilka styrmedel och ändrade marknadsförutsättningar som behövs i en cirkulär ekonomi.
Hur anpassar vi Sverige till en varmare värld?
SMHI i samarbete med myndighetsnätverket för Klimatanpassningsportalen
När: Tisdag 1/7, 08:30 – 12.00
Var: Länsstyrelsen, trädgården, Korsgatan 4
Många länder världen över drabbas hårt när klimatet förändras. Andra kan få förbättrade möjligheter för större skördar, skogsbruk och bioenergi. Men vilka konsekvenser får dessa omvärldsförändringar för oss i Sverige?
Vart är den svenska miljö- och hållbarhetspolitiken på väg?
Miljöaktuellt
När: Tisdag 1/7, 09:00 – 10:45
Var: Gotlands museum, Strandgatan 14, Miljöaktuellt arena
Vi tar tempen på de politiska partierna i Sverige vad gäller deras miljö- och hållbarhetspolitiska agenda. Vad kan vi förvänta oss från politiken? Vilka miljö- och hållbarhetssatsningar vill de göra de kommande fyra åren? Och hur har de skött sig den senaste mandatperioden?
Fossilfri Fordonsflotta 2030: Hur ska vi hinna?
2030-sekretariatet och Fores
När: Tisdag 1/7, 12:00 – 13:00
Var: Gotlands museum, Strandgatan 14
Sveriges hela transportsektor ska vara fossilbränsleoberoende år 2030. Fördelat på Bilen, Bränslet och Beteendet ges konkreta indikatorer på hur långt arbetet kommit och vad som behöver göras, med ledande företrädare för energi, miljö, näringsliv och politik. Konkreta vallöften utkrävs!
Klimatförändringana – det största hotet i kampen mot hunger
Oxfam
När: Tisdag 1/7, 13:00 – 13:45
Var: Gotlands museum, Strandgatan 14
Livsmedelsindustrin står för cirka 25 procent av världens utsläpp. Genom kampanjen Behind the Brands granskar vi världens största livsmedelsproducenter och uppmanar dem att ta ansvar för människor och klimat. Tillsammans kan vi få företagen att agera så att fler människor kan äta sig mätta.
Går det att genomföra en hållbar utveckling utan mänsklig tillväxt?
StratEthics Culture of Life
När: Tisdag 1/7, 15:00 – 15:55
Var: Uppsala universitet, Campus Gotland, Cramérgatan 3 (tidigare Högskolan), D22
Vi är alla präglade till att göra val och fatta beslut utifrån egennytta och kortsiktigt ekonomiskt tänkande. För att utveckla och genomföra ett hållbart samhälle behöver vi självkunskap, reflektion och personligt ledarskap med start redan i skolan.
Frihandel eller miljö? Om TTIP, maten och klimatet
Tankesmedjan Cogito
När: Tisdag 1/7, 18:00-19:30
Var: Mellangatan 21, Oscarssalen
Hur förhåller sig dagens frihandelssystem till miljöutmaningen? Går framtida livsmedelstrygghet ihop med dagens handelssystem, och hur kan TTIP komma att påverka maten på våra tallrikar? Vi tar tempen på EU:s handelspolitik – har en förskjutning skett av innebörden i frihandelsbegreppet?
Onsdag 2/7 2014
Miljöministern – hur innovationer tar oss till nollutsläpp 2050
Sustainable Innovation (Sust)
När: Onsdag 2/7, 9:30-10:15
Var: Teaterskeppet, fartyg
Vilken roll kan innovation och näringslivsutveckling spela för klimatomställningen? I regeringens nya utredning om vägen till nollutsläpp år 2050 pekas detta ut som en viktig del av lösningen. Vad innebär det och hur ska det gå till? Miljöminister Lena Ek diskuterar med aktörer och experter.
Jordens skogar försvinner i snabb takt – vad kan vi göra?
Föreningen Perenn energi
När: Onsdag 2/7, 10:00-10:40
Var: Södra entrén till DBW:s botaniska trädgård
Jordens skogar skövlas i en allt snabbare takt. Har frågan om avskogningens konsekvenser hamnat i skymundan av klimatfrågan? Vad kan vi i Sverige göra för att utveckla ett annat skogsbruk? Under en vandring i DBW:s botaniska trädgård diskuterar vi dessa frågor och tittar på olika hotade trädarter.
Framtidens infrastruktur – hur finansieras den?
Deloitte/Affärsvärlden
När: Onsdag 2/7, 12:00-12:50
Var: Strandgatan 22, Deloitte/Affärsvärldens trädgård
Digitalisering, växande storstadsregioner, järnväg och bilväg som kräver utbyggnad och underhåll. Behov av satsningar på infrastruktur är stora. När passar privat finansiering respektive offentlig finansiering bäst? Är AP-fonder del av lösningen? Vad är erfarenheterna i andra länder?
Är blockpolitiken ett miljöproblem? – miljömärkning för att få samarbete i klimat- och miljöfrågor
Naturskyddsföreningen
När: Onsdag 2/7, 14:00-16:00
Var: Strandgatan 25
Redogörelse av Naturskyddsföreningens riksdagsgranskning. Valdueller mellan politiker från båda sidor om blockgränsen och en diskussion om varför det behövs en miljömärkning av riksdagskandidater.
Naturskyddsföreningen
När: Onsdag 2/7, 16:00-19:00
Var: Svartbrödragatan 6
Sverige får fler och fler ekokonsumenter – men varför får vi inte fler ekoproducenter? Konsumtionen av ekologiska produkter i Sverige ökar men produktionen av ekologiska livsmedel hänger inte med. Här finns en marknadspotential och en möjlighet att nå målet om biologisk mångfald. Vi bjuder på dryck och ekologisk tilltugg i samarbete med Unga Eko-kockar.
Torsdag 3/7 2014
Ekobanken, Trialog Tankesmedja och Global Utmaning
När: Torsdag 3/7, 10:00-12:00
Var: Björkanderska, Skeppsbron 24
Vilka utmaningar finns i Sverige och globalt för en hållbar ekonomi? Vi tar upp några exempel på praktiska lösningar för att underlätta finansiering av hållbar utveckling.
Du ser bara toppen av isberget – kemikalier och spårbarhet i leverantörskedjan
Intertek
När: Torsdag 3/7, 10:00-10:45
Var: Gotlands museum, Strandgatan 14
Undersökningar visar att många produkter i vår vardag innehåller otillåtna halter av farliga kemiska ämnen. Intertek bjuder in till en debatt om kemikalier och spårbarhet i leverantörskedjan.
What is the EU position on Sweden’s nuclear waste?
Milkas och Folkkampanjen mot Kärnkraft-Kärnvapen
När: Torsdag 3/7, 10:00-12:00
Var: S:t Hansskolan, S:t Hansgatan 32
Does Sweden comply with EU regulations for nuclear waste management? Dr. Dörte Fouquet, lawyer from Brussels, provides background and discusses the consequences.
Är det borgerligt att cykla? – så kan miljöfrågorna ge alliansen medvind i opinionen
Naturskyddsföreningen
När: Torsdag 3/7, 12:00-13:00
Var: Donners Plats 3, Donners Brunns uteservering
När ska de borgerliga partierna inse det strategiskt smarta i att satsa på miljö- och klimatfrågor? Har EU-valet resulterat i självrannsakan och intresse för en blågrön politik?
Minskat matsvinn, en ödesfråga – vad görs och vad återstår att göra?
Konsumentföreningen Stockholm
När: Torsdag 3/7, 13:00-13:50
Var: Donnersgatan 2, Viklau
Livsmedel förstörs eller slängs i enorma kvantiteter världen över. När mat produceras förbrukas stora resurser fossil energi, vatten, ekosystem och pengar. Helt i onödan om maten aldrig hamnar i våra magar. Att minska matsvinnet är en ödesfråga. Vad görs och vad återstår att göra?
Miljöaktuellts ”Stora miljökvällen”
Miljöaktuellt
När: Torsdag 3/7, 19:30-23:00
Var: Gotlands Museum, Strandgatan 14, Visby
Succén är tillbaka i Almedalen i år igen! Lyssna till och prata med Sveriges miljöproffs och miljöpolitiker under avslappnade former. Nytt för i år är att det krävs en personlig inbjudan.
Fredag 4/7 2014
De ”goda” lobbyisterna: Så lyfts hållbarhetsfrågorna i politiken
Camino och Ekobanken
När: Fredag 4/7, 10:30-11:15
Var: Cramérgatar 3, B23
Hur får vi gehör för viktiga frågor om miljö och sociala frågor i valdebatten och det politiska arbetet i stort? Tre lobbyister berättar om hur de driver sina frågor inför valet – hur når de ut i bruset?
Vem sätter agendan i havsmiljödebatten?
Havsmiljöinstitutet
När: Fredag 4/7, 11:00-12:00
Var: Cramérgatan 5, E22
Vissa havsmiljöfrågor tar sig ända fram till riksdagens talarstol och väljarnas middagsbord medan andra knappt blir uppmärksammade alls. En panel diskuterar vad och vem som styr vilka frågor som kommer upp på agendan och vilken roll forskning och vetenskap ska ha i debatten.
Flera dagar
Vilken politik behöver Sverige?
TV4
När: Alla dagar
Var: Cramérgatan, H320
På TV4:s spelplats träffar du TV4:s politiska experter och programledare som tillsammans med inbjudna gäster ger dig svar på de stora politiska frågorna och koll på dagens utspel och nyheter. Med debatter, analyser och kommentarer guidar vi dig och bringar klarhet hela vägen fram till valet i höst.
För tillgänglighet till, från och inom Sverige
Swedavia
När: Söndag till lördag
Var: Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6
Portarna står öppna för samtal och debatt om svensk tillgänghet, tillväxt och utveckling. På plats finns sakkunniga från Swedavia som vill samtala med dig om flyg, miljö, tillgänglighet och framtiden.
Så skapar vi ett hållbart samhälle
Miljöaktuellt
När: Tisdag till torsdag
Var: Gotlands Museum, Strandgatan 14, Visby
Miljöaktuellt har seminarier hela dagarna 1-3 juli. Hela schemat hittar du här.
Ta del av det senaste inom Östersjöforskning på fartyget Aurelia
Stockholms universitets östersjöcentrum
När: Tisdag till torsdag, 11:00 – 17.30
Var: Aurelia, fartyg bredvid Briggen Tre Kronor
Lär dig mer om Havsforskning i Östersjön. På däck visar forskare provtagningsutrustning och experiment. I laboratoriet utforskar du småkryp i lupp och lär dig mer om verktyget Baltic Nest som visar hur Östersjön påverkas av näringsutsläpp. Tre gånger per dag ges korta föreläsningar om Östersjön.
Expedition skräpfritt hav
Göteborgs universitet, Havsmiljöinstitutet, KIMO Sverige, Ren Kust Bohuslän
När: Måndag till onsdag, 9.00-16.00
Var: Barkasskaj 2, fartyget Hrimfare
För varje år blir det mer plast i havet; flytande och sjunkande, uppspolat på stränderna och i magarna hos fisk och fågel. Men det finns också det okända hotet: mikroplast.Ombord på den seglande provtagningsbåten Hrimfare samtalar vi om forskningen, ansvaret och lösningarna om plast i havet.
Från hamburgare till algblomning – om övergödning och köttkonsumtion
Stockholms universitets östersjöcentrum
När: Tisdag 1/7, 17:15 – 17:30, Onsdag 11:15-11:30
Var: Aurelia, fartyg
Föreläsning: Jordbrukssektorn runt Östersjön är under kraftig förändring. En bidragande orsak är en ökad köttkonsumtion. Hur påverkar det näringsutsläppen i Östersjön och möjligheten att nå målet för god ekologisk status?
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till