Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Dumheter Nyheter

    De fem största bankerna orsakar miljoner ton koldioxidutsläpp

    De fem största bankerna i Sverige släpper ut nästan hundra miljoner ton koldioxid genom att bevilja lån till klimatskadliga bolag. Det visar en ny rapport från Fair Finance Guide och Naturskyddsföreningen.

    De utsläpp som räknas i rapporten är koldioxidavtrycket från investeringar och lån, hämtad från bankernas öppna årsrapporter. Sveriges territoriella utsläpp var 45,2 miljoner ton CO2 ekvivalenter under 2022. Rapporten beräknar att utsläppen som de fem största bankerna stod för var mer än dubbelt så mycket, nämligen 99,7 miljoner ton. Det är dock stor skillnad på utsläppsmängderna bankerna emellan, där SEB har de klart största utsläppen, på ungefär 34 miljoner ton.

    Bild: Fair Finance Guide

    I samma rapport finnns även en analys av de policydokument som bankerna har för att nå 1.5-gradersmålet, där de granskat utsläppsmål, avskogningspolicy och policy för fossila bränslen. Alla fem banker har åtagit sig att justera sina finansiella aktiviteter i linje med vad bankerna själva bedömer krävs för 1,5-gradersmålet genom att nå nettonollutsläpp senast 2050 (2040 enligt Handelsbanken). Men mer kortsiktiga och drastiska mål saknas, vilket även gäller planer på att fasa ut finansiering för fossila bränslen och avskogning. Rapportens analys är även att det saknas faktiska planer för att nå de mål som satts upp.

    Endast Danske Bank och Handelsbanken har en policy som utesluter finansiering av företag som expanderar utvinningen av olja och gas. Detta trots att Internationella Energirådet (IEA) slagit fast att all ny utvinning av olja, gas och kol måste upphöra efter 2021 för att begränsa uppvärmningen i enlighet med Parisavtalets 1,5-gradersmål, står det i en svensk sammanfattning av rapporten.

    Att våra banker investerar i fossilbolag mitt i en klimatkris är tyvärr ingen nyhet. Fair Finance Guide rapporterade 2022 att de fem ovannämnda bankerna då hade lånat ut totalt 400 miljarder kronor till fossilbolag sedan Parisavtalet tecknades. Värst även då var SEB, där 57 procent av bankens klimatpåverkan orsakades av lånen till oljebolag. Lånen i sig stod bara för dryga två procent av SEB:s totala utlåning, vilket tydligt visar hur stor påverkan pengarna till fossilindustrin har.

    Läs hela rapporten från 2024 här

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.