Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  De globala utsläppen ökar katastrofalt

  I takt med att den globala ekonomin återhämtar sig, från de senaste årens recession, ökar de globala koldioxidutsläppen i samma takt. Vi har åter igen hamnat i den så kallade ”buseniss as usual”-fasen, där tillväxt innebär ökade utsläpp.

  En ny rapport från International Energy Agency (IEA) visar på att de globala utsläppen ökade kraftigt år 2010 i förhållande till de något minskade utsläppen som skedde på grund av den ekonomiska krisen år 2009. Utsläppen ökade från 29 gigaton till 30.6 gigaton, vilket motsvarar en ökning på över fem procent.

  IEA:s chefsekonom, Faith Birol, anser att utsläppsökningen är ytterst oroande eftersom att det sätter självaste  2-gradersmålet på spel. Han säger även att den svåraste ekonomiska krisen världen skådat de senaste 80 åren inte alls hade en särskilt stor minskande effekt på utsläppen – de minskade enbart med 0.3 gigaton, vilket i sin tur motsvarar mindre än en femtedel av 2010 års ökning.

  Även den engelska professorn Lord Stern (känd för sin Sternrapport) är bekymrad över att utsläppen ökar så pass kraftigt. Han förklarar att vi nu rör oss mot en global temperaturökning på upp mot fyra grader.

  En sådan uppvärmning skulle ändra försörjningsmöjligheterna för hundratals miljoner människor runt om i världen, vilket  i sin tur leder till omfattande massinvandring och konflikt. Det innebär en risk som varje förnuftig människa skulle ställa sig emot.” Säger Sir Nicholas Ster

  – Men det är självklart inte för sent att förhindra en temperaturökning på över två grader, men det kräver att vi tar tag i problemet på riktigt, och det väldigt snart. Säger Faith Birol

  Läs mer om detta och vad andra experter tycker om rapporten på guardian.co.uk/environment

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra